dobro je znati

Pesticidi u hrani – koliko su štetni i kako ih izbjeći

Foto: Thinkstock
Brokula
Foto: Shutterstock
povrće
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
voće,povrće
Foto: Shutterstock
povrće
03.04.2017.
u 12:34
Pesticidima se uglavnom tretira voće i povrće, no njihovih toksičnih tragova naći ćemo i u žitaricama, mesu i mesnim proizvodima te u životinjskom mlijeku.
Pogledaj originalni članak

U svakodnevnim namirnicama koje nalazimo na policama marketa i tržnicama mogu se nalaziti ostaci kemijskih i bioloških onečišćenja, u što ulaze različiti veterinarski lijekovi, metali i nemetali, biotoksini, histamini, mikotoksini i pesticidi.

Zakonski je regulirano kolika je dopuštena količina tih onečišćivača, a ona se određuje prema vrijednostima koje se smatraju neškodljivima za ljudski organizam.

Međutim, osim aktivnih sastojaka koji ubijaju štetočine, pesticidi sadrže i neaktivne sastojke koji osiguravaju djelovanje aktivnima, a oni su često zanemareni u zakonskim odredbama iako i oni nose rizik za ljudsko zdravlje.

Pesticidima se uglavnom tretira voće i povrće, no njihovih toksičnih tragova naći ćemo i u žitaricama, mesu i mesnim proizvodima te u životinjskom mlijeku.

jesu li i koliko štetni po ljudsko zdravlje? 

Pročitajte na portalu Kreni zdravo

>>5 Tibetanaca – vježbe za pomlađivanje, vratnu kralježnicu i mršavljenje

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar nekakav
nekakav
07:25 05.04.2017.

pretjerivanje. dozvoljene koncentracije za špricanje su uglavnom 100 puta manje od koncentracija kojima su se vršila testiranja, i kod tih velikih koncentracija špriciva nije bilo nikakvih posljedica. da je zbilja sve tolko opasno i zagađeno, mi ne bismo više bili živi, jer pojedemo stvarno puno 'zdravog povrća' i 'zdravog domaćeg mesa'. oni koji ne jedu ribu, su još i zdraviji, jer je riba puna žive i svakojakih 'toksina'. i što sad?