U svakodnevnim namirnicama koje nalazimo na policama marketa i tržnicama mogu se nalaziti ostaci kemijskih i bioloških onečišćenja, u što ulaze različiti veterinarski lijekovi, metali i nemetali, biotoksini, histamini, mikotoksini i pesticidi.
Zakonski je regulirano kolika je dopuštena količina tih onečišćivača, a ona se određuje prema vrijednostima koje se smatraju neškodljivima za ljudski organizam.
Međutim, osim aktivnih sastojaka koji ubijaju štetočine, pesticidi sadrže i neaktivne sastojke koji osiguravaju djelovanje aktivnima, a oni su često zanemareni u zakonskim odredbama iako i oni nose rizik za ljudsko zdravlje.
Pesticidima se uglavnom tretira voće i povrće, no njihovih toksičnih tragova naći ćemo i u žitaricama, mesu i mesnim proizvodima te u životinjskom mlijeku.
jesu li i koliko štetni po ljudsko zdravlje?
Pročitajte na portalu Kreni zdravo
>>5 Tibetanaca – vježbe za pomlađivanje, vratnu kralježnicu i mršavljenje
pretjerivanje. dozvoljene koncentracije za špricanje su uglavnom 100 puta manje od koncentracija kojima su se vršila testiranja, i kod tih velikih koncentracija špriciva nije bilo nikakvih posljedica. da je zbilja sve tolko opasno i zagađeno, mi ne bismo više bili živi, jer pojedemo stvarno puno 'zdravog povrća' i 'zdravog domaćeg mesa'. oni koji ne jedu ribu, su još i zdraviji, jer je riba puna žive i svakojakih 'toksina'. i što sad?