korisno

Pijete jabučni ocat za zdravlje? Ovo biste trebali znati

Foto: Thinkstock
Pijete jabučni ocat za zdravlje? Ovo biste trebali znati
19.12.2018.
u 14:18
Ispijanje jabučnog octa prije obroka pomaže kod dijabetesa, potiče probavu, kontrolira apetit i potiče mršavljenje.
Pogledaj originalni članak

Ako ste se razmišljali o tome biste li trebali početi piti jabučni ocat svaki dan, ovo će vas uvjeriti. Usporava proces starenja, pomaže u mršavljenju, detoksikaciji jetre i ostalih organa, održava zdravlje srcožilnog sustava, snižava krvni tlak, regulira razinu šećera u krvi, eliminira loš zadah, olakšava probavne tegobe, preventira osteoporozu...

Brojne su blagodati ispijanja jabučnog octa po naše zdravlje, sadrži 19 od 22 važna minerala za rast, obnavljanje i održavanje organizma: kalij, natrij, magnezij, kalcij, bor, fosfor, sumpor, željezo, fluor, vitamine C, E, A, B1, B2, B6, beta-karoten, bioflavonoide, pektin, jabučnu i octenu kiselinu.

Ispijanje jabučnog octa prije obroka pomaže kod dijabetesa, potiče probavu, kontrolira apetit i potiče mršavljenje. Snižava glikemijski indeks namirnica, poboljšava osjetljivost na inzulin i omogućava kontrolu dijabetesa tipa 2. Octena kiselina u jabučnom octu sprečava odlazak hidroklorne kiseline iz želuca te se hrana lakše probavlja bez pojave refluksa, nadutosti i plinova, a ujedno liječi zatvor i proljev. Istraživanja dokazuju da jabučni ocat uravnotežuje apetit, pojačava osjećaj sitosti i smanjuje želju za dodatnom hranom. Odličan je saveznik pri mršavljenju jer daje energiju i čisti organizam.

Pogledajte i galeriju Ovo su namirnice koje ne biste trebali podgrijavati

Foto: Shutterstock
Kuhanje
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Foto: Pixabay
Hrana
Foto: Thinkstock
krumpir
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
gljive
Foto: Shutterstock
Vino, sir

Neke namirnice mogu umanjiti blagotvorno djelovanje, stoga pričekajte 20 minuta prije konzumacije jela i imajte na umu da ga je najbolje piti ujutro, na prazan želudac. No, ono što biste svakako trebali izbjegavati je ispijanje "čistog" jabučnog octa. 

Jabučni ocat trebate razrijediti jer može oštetiti zubnu caklinu, ali i uzrokovati probleme s jednjakom i želucem. 

Da biste iskoristili sve njegove prednosti, koristite sirovi, nefiltrirani, nepasterizirani jabučni ocat, koji sadrži žive tvari i enzime.



Uvijek ga promućkajte prije upotrebe.

Video - Neobični božićni običaji

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

FO
forst
21:42 19.12.2018.

Redovito krivo delkiniraju imenicu 'kći'. Jučer 'eruptira', danas 'preventira '. I ne znam zašto skroz podižu 'ljestvicu' umjesto letvicu. A moja struka je daleko od pravopisa i književnosti

ME
Mesko
16:21 19.12.2018.

Pijte jabučni ocat na tašte a potom tablete protiv žgaravice. Nemojte jesi slano, pijte mlijeko od monsantove soje, a ne kravsko, ne jedite meso nego drače i slušajte savjete novokomonavanih nutricista . Nemojte jesti špek da vam bude tekući ....

ST
Starotopoljanin
18:59 19.12.2018.

Moja sestra ga vec pije desetak godina ,tlak koji je bio visok ,uz tablete je snizivala,kolesterol ldl bio je jako visok,a sada je kao u djeteta.pije ujutro nataste i super se osjeca kile skinula slank zena.