Kad ste već odlučili ne sustezati se i biti 'veseli' za Novu, izaberite bar vrstu alkoholnog pića i – ne miješajte ga s drugim, pjenušca popijte malo, ili pijte samo pjenušac

Pijte dobro, pijte s vodom i jedite masno

31.12.2008.
u 10:53
Pogledaj originalni članak

Nova je godina vrijeme kada i najčvršći pokleknu i popiju pokoju čašicu alkohola. I njima i drugima koji su “utrenirani” redovitim pijenjem alkoholnih pića u novogodišnjoj noći prijeti, kao posljedica bezgranična i neumjerena slavlja – mamurluk.

Što bi trebalo zbilja pisati na etiketama pića

Glavobolja i mučnina za mnoge su pilce velik problem koji im drugog jutra pokvari savršen, lijep i uzbudljiv doček najluđe noći. No može se uživati u alkoholnim pićima, bar te jedne noći u godini, a da posljedica ne bude mamurluk. Recepti su, zapravo, vrlo jednostavni.

Voda – glavni trik
Mnogi će reći – ne pij alkohol, pa neće biti ni glavobolja, no to rješenje neka vrijedi za ortodoksne protivnike alkohola i za one koji ne mogu sebe disciplinirati bar toliko da se žestoko ne napiju. Za većinu, koja može kontrolirati unošenje i najraširenijeg europskog i svjetskog opijata – alkohola, recepti protiv mamurluka kažu sljedeće. Bar jedanput u godini možete se počastiti dobrim, kvalitetnim i biranim pićima.

Izbjegavajte različite “brlje”. Prvo se morate odlučiti za vrstu alkoholnog pića. Pivo, vino, žestice. Onda odlučite ne miješati vrste alkohola. Bolje vam je da te noći izbjegavate zaslađene alkohole, pogotovu likere. Brzo udaraju i glava će vas, jamačno, ujutro boljeti.

Pijte polagano, to je iduće pravilo, ne žurite, ništa vam neće pobjeći. Pijuckajte, uživajte u svakom gutljaju, ne pijte bez kontrole i naiskap. Kako popijete koju čašicu ili čašu alkohola, natočite i popijte čašu vode. Natjerajte se, mnogo će vam pomoći taj mali trik. Voda je, zapravo, vaše glavno piće te večeri. Time priječite dehidraciju koju u vašem organizmu stvara alkohol. Pomozite sebi i izborom hrane. Ovo baš neće pomoći vašoj jetri, koja će tih dana ionako podnositi velik teret zbog vaše novogodišnje neumjerenosti, ali jest recept za spas organizma u prvom postnovogodišnjem danu.

Stoga jedite, dopustite si i vrstu obroka kojih se tijekom godine čuvate i izbjegavate ih. Zbog zdravlja ili dijeta. “Tucite” po masnom, teškom mesu, sušenim kobasicama, pršutu, teškim sirevima, kolačima. Deblja, no takva će hrana doslovce upijati alkohol i olakšavati rad vašoj jetri. Poenta nije u tome da se natjerate da uopće ne pijete alkohol, nego u tome da se natjerate da se držite jednostavnih pravila i kontrolirate. Smanjujete time i moguću štetu. Jer, kakvo je to slavlje poslije kojega se, u boli i vrtoglavici, morate oporavljati danima?

Narodni recepti
Postoje i mnogi narodni recepti kojima se uspijeva doskočiti neumjerenosti u pijenju. Narodna prevencija spominje kisele krastavce, zelje i paprike. Kažu da su naši stari, očekujući da će mnogo popiti, prethodno popili i – čašicu ulja!? Neki su želudac i grlo preparirali i medom. Tost, krekeri, sušene marelice, mnogo je takvih “uputa”. Uostalom, pitajte svoje starije ukućane, susjede, prijatelje. Vrlo vjerojatno dobit ćete neki savjet za koji niste do sada znali.

Od provjerenih jela, ujutro je dobro jesti jaja. Sadrže aminokiseline, za koje se zna da pobjeđuju mamurluk. Jaja su bogata proteinima, sadrže vitamine A i S. Kažu da su najučinkovitija – kuhana jaja. Volite li pečena jaja, rabite suncokretovo ulje, nipošto maslac. Svoju granicu “izdržljivosti” svakako možete podići i ako, nakon glavnog slavlja, poslije ponoći potražite prvu pomoć i u hrani. Narodni je recept koji se, očito ne bez razloga rabi za najveća slavlja, i novogodišnja i svadbena – vinski gulaš, ili jušna jela poput istarske maneštre.

Nakon takve, blagotvorne hrane, pođite, bez obzira na to što je vani hladna noć, na svjež zrak. Nakratko, duboko udišite i nadišite se svježine. Odjenite se dobro kako ne biste, prezagrijani, na hladnome zadobili kakvu prehladu. Potom, ako je takva situacija, popijte još ponešto. No, kako noć protječe, a pogotovu prije spavanja – popijte mnogo, mnogo vode. Isplatit će se, provjerite!


Savjeti za spas od glavobolje

1. Pokušajte ne miješati različite vrste alkohola. Popijte aperitiv, no onda odaberite vrstu alkohola za cijelu večer. Pijte lagano, uživajte u svakom gutljaju, pijuckajte, manje će udariti.

2. Najvažnije piće te večeri, iznenadit ćete se, bit će – voda. Tajna je u tome da, uza svaku čašu alkohola, popijete i čašu vode, bilo koje.

3. Nakon ponoći podmažite želudac hranom koja će vam omogućiti daljnje pijenje. Dakle, juha, bistrija, popularni vinski gulaš, istarska maneštra i sl. Pomažu i kiseli krastavci, paprike i zelje. Gladni ne smijete piti.

4. Kad slavlje bude pri kraju, prije odlaska u postelju obvezno se natjerajte popiti bar pola litre vode, pa će vaš organizam imati što prerađivati i nećete dehidrirati tijekom sna. Ujutro pijte šumeće vitamine.


Pijte prirodno, dobro, obojena žestoka pića jače udaraju

Vegetarijanci će poludjeti, no činjenica je da se za novogodišnju noć jede masna hrana. Tradicionalno, riječ je o teškim mesnim obrocima, kobasicama, svinjetini, odojcima, teškim salatama s majonezom i sl. Zašto je tomu tako? Vrlo vjerojatno stoga što je narod, s vremenom i zahvaljujući iskustvu, došao do dobitne kombinacije za novogodišnje slavlje. Zdravstveni će stručnjaci objašnjenje naći u tomu što takva, teška, masna hrana, doslovce upija alkohol iz organizma. S vremenom se ustanovilo da je s takvom hranom lakše podnijeti novogodišnju otkvačenost i neumjerenost u pilu. hrana je, OSIM vode, najbitnija preventiva mamurluka. Prvi doručak, nakon slavlja, također je bitan za spas od neželjenih posljedica pretjerana pijenja. Glavni su saveznici vitamini C i B. Vitamin B “siše” alkohol iz tijela, a C vraća izgubljenu energiju.

Pogledajte na vecernji.hr