Rolada od bundeve je klasik među jesenskim slasticama koji spaja bogat okus bundeve s kremastim nadjevom od sira. Ova mekana, aromatična rolada ne samo da zadovoljava okusne pupoljke, već je i vizualno privlačna, savršena za obiteljske okupljanja. Uz dodatak cimeta i klinčića, svaki zalogaj donosi toplinu i ugodu. Bilo da ste ljubitelj bundeve ili tražite novi desert koji će impresionirati goste, ova rolada idealan je izbor.
Sastojci:
Biskvit:
- 4 žlice šećera u prahu
- 95 g brašna
- ½ žličice praška za pecivo
- ½ žličice sode bikarbone
- ½ žličice mljevenog cimeta
- ½ žličice mljevenih klinčića
- ¼ žličice soli
- 3 velika jaja
- 200 g šećera
- 150 g pirea od bundeve
VEZANI ČLANCI:
Punjenje:
- 225 g krem sira
- 200 g šećera u prahu
- 85 g omekšalog maslaca
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 žlice šećera u prahu za ukrašavanje
Priprema: Zagrijte pećnicu na 190°C. Namastite lim za pečenje i obložite ga papirom za pečenje, kojeg također premažite maslacem i lagano pobrašnite. Na veliki komad plastične folije stavite nekoliko žlica šećera u prahu. U manjoj posudi, pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, klinčiće i sol. U većoj zdjeli, mikserom umutite jaja i šećer dok smjesa ne postane gusta i blijedožuta. Dodajte pire od bundeve i lagano umiješajte. Postupno dodajte mješavinu brašna dok ne dobijete homogenu smjesu. Rasporedite tijesto ravnomjerno po pripremljenoj tepsiji. Pecite 13-15 minuta. Odmah olabavite rubove i preokrenite kolač na pripremljenu plastičnu foliju. Odlijepite papir za pečenje i pažljivo zarolajte kolač zajedno s folijom. Ohladite na rešetki.
VEZANI ČLANCI:
U manjoj zdjeli, mikserom umutite krem sir, šećer u prahu, maslac i vaniliju dok ne dobijete glatku smjesu. Nakon što se kolač ohladi, pažljivo ga odmotajte i uklonite plastičnu foliju. Rasporedite smjesu od krem sira ravnomjerno preko površine biskvita, zatim ga ponovno zarolajte. Zamotajte roladu u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na najmanje jedan sat. Prije posluživanja, pospite roladu šećerom u prahu po želji.
Rolada od sljemenskog kestena: