29 destinacija

Počinje Turistička patrola – u fokusu su nam mala mjesta bez gužve i šušura

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
01.07.2022.
u 09:10
Cilj nam je objektivno vam prikazati što u kojoj destinaciji možete vidjeti i doživjeti, koliko ćete platiti noćenje, koliko stoje kava, sladoled... da prikažemo sve što je dobro, ali i upozorimo na ono što bi valjalo popraviti
Pogledaj originalni članak

Kao i svake godine uoči početka Turističke patrole Večernjeg lista, bilo je teško odabrati koja ćemo mjesta ove godine posjetiti na našem putu po Jadranu, koji traje još od 1975. godine, kada je osnovana najstarija turistička nagrada u Hrvatskoj. Pred nama je – sudeći prema trenutačnoj situaciji – iznimna turistička sezona, koja će prema mnogim procjenama biti bolja od one rekordne 2019. godine.

Startamo u ponedjeljak

Mi smo se odlučili da i ovo ljeto u fokusu Večernjakovih reportaža budu mala mjesta na obali, koja smo potražili u naših sedam "morskih" županija – Primorsko-goranskoj, Istarskoj, Ličko-senjskoj, Zadarskoj, Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj. Posjetit ćemo 29 destinacija, a jedno od mjesta koja ćemo na tom putu ocjenjivati po dovršetku patrole dobit će nagradu za šampiona turizma, baš kao što je proljetos to priznanje u našoj kontinentalnoj patroli pripalo Suhopolju u Virovitičko-podravskoj županiji, koje smo ocijenili najboljim odredištem u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Serijal reportaža s Jadrana počinjemo 4. srpnja iz Banjola u Istarskoj, a završavamo 12. kolovoza s Klekom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Nakon što predstavimo sva odredišta koja ćemo obići, objavit ćemo priču o ovogodišnjem šampionu Turističke patrole Večernjeg lista.

S predstavljanjem malih, a jednako lijepih mjesta, u kojima se može uživati u zasluženom ljetnom odmoru, počeli smo s početkom pandemije, kada su gosti ionako tražili male i pomalo skrivene kutke, bez gužvi i šušura. Za neka ste možda prvi put i čuli u našim reportažama, neke ste možda nakon naših tekstova odlučili i posjetiti. S malim mjestima nastavljamo i sada, kada smo zahvaćeni valom inflacije i kada naše plaće sve manje vrijede pa, kao za sve ostalo, tako i za godišnji većina bira odredišta u kojima će se nekoliko dana odmoriti a da ne mora ljetovanje platiti "suhim zlatom". Cilj nam je da vam objektivno prikažemo što u kojoj destinaciji možete vidjeti i doživjeti, koliko ćete platiti noćenje, koliko stoje kava, sladoled... da prikažemo sve što je dobro, ali i upozorimo na ono što bi valjalo popraviti.

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Uz Banjole i Klek na popisu naših ovogodišnjih odredišta još su i Krnica, Peroj, Karigador, Lukovo Šugarje, Lun na otoku Pagu, Medveja, Jadranovo, Volosko, Klenovica, Glavotok na otoku Krku, Bilice, Zaton (kod Šibenika), Jezera, Zablaće, Zečevo Rogozničko, Sveti Filip i Jakov, Privlaka, Ražanac, Rovanjska, Posedarje, Mimice, Podstrana, Igrane, Bratuš, Mlini, Žuljana na poluotoku Pelješcu i Slano. Među ovim mjestima "krije" se – prema ocjeni organizacije European Best Destinations – jedan od najljepših skrivenih dragulja u Europi, selo američkih Hrvata u koje je htio ulagati i Brad Pitt, s ljekovitim crnim blatom, mjesto u kojem je prema legendi pokopan kralj Arthur, raskošni ljetnikovci i perivoji...

Potraga za restoranom

U ovim malim mjestima, koja će biti u središtu naše patrole, ocjenjivat ćemo gostoljubivost i susretljivost, čistoću i urednost mjesta, plaže, raznolikost smještaja, kvalitetu ugostiteljske ponude, sadržaje za djecu, događanja, opskrbljenost, autohtonost i opći dojam. Maksimalni je broj bodova koje dodjeljujemo 100, no u slučaju da se na vrhu ljestvice nađu dvije ili više destinacija s jednakim brojem bodova, o pobjedniku će naposljetku odlučiti stručni žiri sastavljen od turističkih znalaca.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Večernjakovi reporteri na putu Turističke patrole upustit će se u potragu i za najboljom gastrodestinacijom na Jadranu. Dodjeljivat ćemo Večernjakove zvjezdice za izbor i kvalitetu jela, ponudu pića, uređenost interijera, poslugu i ljubaznost, vodeći računa pri izboru restorana, odnosno da su u njima ručak ili večera cjenovno prihvatljivi većini i da se u njima možete počastiti barem jednom tijekom ljetovanja na Jadranu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.