Restoran Terbotz u općini Štrigovi i krčma Vivodina dobili su najviše ocjene u ovogodišnjoj kontinentalnoj Turističkoj patroli Večernjeg lista i s 97 bodova zaslužili su veliku Večernjakovu zvijezdu.
Četiri generacije
– Veliko je to priznanje za sve nas, za cijeli tim. Nagrada je to za naš rad, trud i odricanje – kaže nam Branimir Jakopić, koji sa suprugom Nadom vodi restoran Terbotz u Železnoj Gori u međimurskoj općini Štrigovi. Terbotz je među najpoznatijim restoranima na sjeveru. Šefica kuhinje Silvija Horak, dobitnica nagrade vodiča Gault&Millau za Chefa tradicijske kuhinje 2020., u restoranu je od početka te gastronomske priče, a s njom u kuhinji radi još nekoliko kuhara, među kojima i nagrađivani Amos Novak, koji je bio član hrvatske kulinarske reprezentacije. Djelatnici su sve domaći ljudi iz tog kraja, a takva je i atmosfera.
– Jako je puno ručnog rada, povrće je iz našeg vrta, od njega pripremamo i zimnicu, sami radimo sladolede, tjesteninu, kruh... I to gosti prepoznaju – dodaje Branimir, pripadnik poznate vinarske obitelji. Obiteljski posao s vinima pokrenuo je njegov pradjed Filip 1908. godine, nastavili su Ignac, Martin i sad posao vodi Branimir, kojemu pomažu trojica sinova, Filip, Martin i Vinko. Restoran se naslanja na kuriju Terbotz sagrađenu u 19. stoljeću kao imanje obitelji Zichy i Terbotz. Restoran je podignut 2002. godine. U planu je uređenje i otvorenje hotela baštine.
– Vlasnički je sve riješeno za kuriju i okolno zemljište. To je velik zalogaj, sami ga ne možemo zagristi i vidjet ćemo kako će se projekt razvijati. Plan je da se zaokruži priča proizvodnje grožđa i vina, ugostiteljstva i smještajnog turizma – kaže Branimir.
Krčma Vivodina u istoimenom mjestu u Karlovačkoj županiji nalazi se u samom srcu mjesta, pored škole i crkve svetog Lovre te vidikovca na vrhu brežuljka, s kojeg se vide nepregledni nasadi trsova i voćnjaka. Jedinstvena je to lokacija na kojoj se cijeni tradicija.
– Ugodno sam iznenađena ovom nagradom. Drago mi je da su naš trud i rad prepoznati i na ovaj način i da smo zaslužili ovu vrijednu nagradu Večernjaka – kaže nam vlasnica Marija Frlan. Kaže nam da je krčma u suprugovoj obitelji već više od stotinu godina.
– Moj pokojni suprug Ivica i ja smo je naslijedili, a tako će i naš sin Ivan, koji je vlasnik OPG-a i bavi se vinogradarstvom i proizvodnjom naše vlastite linije vina Frlan, koja su u ponudi restorana. On je četvrta generacija u obiteljskom poslu vinarenja – napominje Marija.
Najbolja janjetina
Njihove trsove moguće je vidjeti na padinama pokraj restorana; 26.000 trsova zasađeno je na 5,5 hektara zemlje. Ova im nagrada dolazi u vrijeme kada je obitelj proširila restoran s velikom kušaonicom vina u podrumu, uređenom u kombinaciji tradicionalnih (drvo i kamen) i modernih materijala, s velikom natkrivenom terasom te apartmanima u potkrovlju kuće. No tradicija da se, osim raznih sezonskih jela i popularnih savijača od jabuka ili sira, kod Frlana u Vivodini jede najbolja janjetina u kraju, ostat će, kažu vlasnici, zaštitni znak krčme.