Energija u čaši?

‘Poletjeti’ biste mogli samo zbog kofeina

Foto: ''
‘Poletjeti’ biste mogli samo zbog kofeina
06.03.2011.
u 11:04
Jedan je od sastojaka i taurin, koji je 1827. godine bio izoliran iz žuči bika, a danas je sintetski sastojak
Pogledaj originalni članak

Ako ste se pitali što se nalazi u popularnom energetskom napitku, odgovor bi glasio otprilike ovako: mesni šećer, kofein i žuč! Nimalo privlačni sastojci bez kojih Red Bull ne bi bio to što jest. 

Na njih upućuje analiza časopisa Wired koji je detaljno proučio sve sastojke Red Bulla, a mi vam ih donosimo! Ipak, unatoč nekim upitnim sastojcima, ovaj napitak sadržava i one koji mogu biti korisni za zdravlje, poput inozitola i niacina. 

Nažalost, činjenica je da je tih sastojaka u Red Bullu tako malo da biste trebali popiti kartone tog napitka kako biste postigli pozitivan učinak. 

Odgovor na pitanje koji je štos s krilima u reklami pomalo je banalan. Nećete ih dobiti! “Poletjeti”, uvjetno rečeno, eventualno možete zahvaljujući dobro poznatom kofeinu. U ovom piću, kao što mu i samo ime govori (energetsko), većina sastojaka služi za podizanja energije, otklanjanje umora, poboljšanje emocionalnog stanja i slično. Ipak, pravilo glasi da ni s čim ne treba pretjerivati, pa tako ni s energetskim napicima.

Glukoza

Kao i većina popularnih bezalkoholnih pića, Red Bull je u velikoj mjeri zašećerena voda. No, nemojte računati da će vam glukoza “dati krila” kao što stoji u reklami. Brojne su studije opovrgnule tzv. predoziranje šećerom.

Glukuronolakton 

O ovom sastojku provedeno je vrlo malo istraživanja (većina njih prije 50 godina), pa su sve informacije o njemu više glasine. Općenito se vjeruje da je zaslužan za borbu protiv umora.

Niacin

Niacin je poznat i kao vitamin B-3, a povećava takozvani dobar kolesterol i sprečava formiranje triglicerida, pa ga to čini dobrim lijekom za kolesterol. Nažalost, u ovom piću nema dovoljno niacina da bi se postigao pozitivan zdravstveni učinak.

Natrijev citrat  

Obično služi kao konzervans u bezalkoholnim pićima i sirnim namazima, a pomaže pretvoriti glukozu u mliječnu kiselinu tijekom vježbanja, što utječe na izvedbu sportaša. U najmanje jednom testu sportaš je 5 kilometara trčao 17 sekundi brže nego inače.

Inozitol  

Ugljikohidrat pronađen u životinjskim mišićima. Ispada da je inozitol čudesan lijek koji smanjuje depresiju, napadaje panike i opsesivno-kompulzivne poremećaje. Po svojim prednostima zaslužuje da bude piće za sebe.

Taurin  

Taurin je najprije izoliran iz žuči bika 1827. godine. Danas, proizveden sintetski, čaroban je eliksir koji daje veliku količinu energije. Stvarni učinci taurina prilično su široki, čak i količina koja se nalazi u jednoj limenci: ne samo da inhibira neuroprijenosnike (koji u nekim slučajevima djeluju kao blagi sedativ) nego kao antioksidans može usporiti starenje i uravnotežiti nepravilne otkucaje srca.

Kofein

Ako ste se pitali gdje se kriju krila Red Bulla, ovdje bi bio odgovor. Povećanje koncentracije i brzine reakcije te poboljšanje emocionalnog stanja i metabolizma poznati su učinci kofeina. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

DH
dalibor.hren
11:09 06.03.2011.

Od \"Red bula\" koji daje krila, bolja je šljivovica jer daje pogon na sve četiri!

OB
-obrisani-
11:26 06.03.2011.

Red bull je IZMISLIO HRVAT..?????

OB
-obrisani-
11:49 06.03.2011.

‘Poletjeti’ biste mogli samo zbog kofeina. ------------------------------ I drito na mjesec kao ameri ahaha.