Popularne kolačiće, cupcakes, prvi put napravila je Amelia Simmons još 1796. godine i podijelila recept u kuharici American Cookery pod nazivom 'lagana tortica koja se peče u malim košaricama', ali nije baš privukao puno pažnje.
Svoju popularnost, ali i naziv cupcakes, stekli su tek 1828. godine kada ih je otkrila Eliza Leslie u jednoj od svojih kuharica, piše Days Of The Year.
Danas je recept poznat u cijelom svijetu, a ovi mali kolačići najčešće se pripremaju za proslave i vjenčanja. Svakog 14. lipnja obilježava se njihov svjetski dan, a mi donosimo odličan recept kako biste proslavili.
Ne možete odoljeti slatkišima? Niste vi krivi, stvar je u genetici:
Sastojci za kolačiće:
325 g glatkog brašna
400 g šećera
3 žličice praška za pecivo
1 žličica soli
240 ml mlijeka
120 ml ulja
1 žlica ekstrakta vanilije
2 velika jaja
Prvo zagrijte pećnicu na 180°C i pripremite kalup za muffine.
U jednoj posudu pomiješajte brašno, šećer, sol i prašak za pecivo. U drugoj izmiksajte jaja, dodajte vodu, mlijeko, ulje i vaniliju. Dodajte suhe sastojke iz druge zdjele i promiješajte dok se sve ne sjedini.
Napunite kalupe smjesom i pecite 15-17 minuta.
Za kremu će vam trebati:
112 g maslaca, sobne temperature
95 g biljne masti, po izboru
460 g šećera u prahu
1 i 1/2 žlica ekstrakta vanilije
2 do 3 žlice vode ili mlijeka
Prvo pomiješajte maslac i biljnu mast, zatim dodajte šećer u prahu i opet miješajte. Dodajte vodu ili mlijeko dok ne dobijete teksturu koju želite, gušću ili rjeđu, piše lifeloveandsugar.com.
Apel liječnika: Ne ostavljajte dijete u automobilu čak i ako samo idete do kioska!