za pitki BOŽIĆ

Poslastice u čaši na blagdanskom stolu – vina u kojima se ne uživa svaki dan

Foto: Arhiva VL
blagdanska vina
Foto: Arhiva VL
blagdanska vina
Foto: Arhiva VL
blagdanska vina
Foto: Arhiva VL
blagdanska vina
23.12.2016.
u 13:45
Za kraj blagovanja, uz delicije, ili i umjesto njih, predlažemo četiri ekskluzivna slatkiša, predikatna vina koja se dobivaju posebnim postupcima
Pogledaj originalni članak

U blagdanskom smo ozračju, pri kraju su pripreme za Božić, i za svečani božićni stol. Toj izuzetnoj prigodi pristaju i birana vina, a za kraj blagovanja, uz delicije, ili i umjesto njih, predlažem četiri posebna slatkiša, predikatna vina koja se dobivaju složenom tehnologijom, i u posebnim uvjetima.

Posudio sam ih iz našeg ovogodišnjeg ocjenjivanja za Vinske zvijezde. Prvi je jedno od naših najboljih vina svih vremena, Bodrenov chardonnay izborne berbe prosušenih bobica '07 – sa samo 9,2 % alkohola, slatko, Borisa Drenškog Bodrena iz Rusnice, blizu Huma na Sutli i Pregrade. Sa 99 bodova osvojio je Veliku zvijezdu. Ovako smo ga opisali: Svečanost u čaši, rapsodija, vrhunski užitak…Izvanserijsko vino. Još živo, puno, meko, kompleksno, dinamično. Najfiniji med, marelica, suho voće, izvrsna plemenita plijesan.

S druge strane Lijepe naše stiže Benvenuti Corona Grande '13, s moćnih 15 % alkohola, slatko, od prosušenog grožđa, obitelji Benvenuti iz Kaldira podno Motovuna. – Savršen miris, zavodljiv…Okus ga dobro prati. Skladno, harmonično, pitko, šećer izvrsno pristaje. Praznično vino.

A treći je prijedlog iz srca Slavonije: Rajnski rizling kasne berbe '12, sa 13,4 % alkohola, veterana Ivana Enjingija iz Hrnjevca blizu Kutjeva. Profinjen, intenzivan miris zrelog i prosušenog voća. Kompleksno, bogato, puno vino, skladno, ugodno slatkasto, ocijenili smo.

I opet natrag u Istru: Kozlović muškat '15, sa 12 % alkohola, poluslatki, obitelji Kozlović iz Momjana. Rasni muškat momjanski. Izražen voćni miris, čist, privlačan. Tanje tijelo, šećer dobro uklopljen. Baš blagdansko vino.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.