pripazite

Postoji idealna temperatura za hladnjak: Ako stavite više od toga hrana će se brže kvariti!

Foto: Shutterstock
Postoji idealna temperatura za hladnjak: Ako stavite više od toga hrana će se brže kvariti!
20.11.2023.
u 11:30
Kada se temperature hrane počnu penjati iznad određene točke, bakterije se počinju eksponencijalno razmnožavati.
Pogledaj originalni članak

Na odgovarajućoj temperaturi hladnjaka, uređaj može održavati hranu hladnom i sigurnom za jelo danima ili tjednima usporavajući rast bakterija. Alternativno, zamrzivači mogu održavati hranu svježom i spriječiti rast bakterija mjesecima—a ponekad čak i neograničeno, piše Real Simple

Kada se temperature hrane počnu penjati iznad određene točke, bakterije se počinju eksponencijalno razmnožavati. Nije svaka od tih bakterija loša - ali nije ni svaka klica dobra. Kako za kvalitetu vaše hrane tako i za smanjenje rizika od trovanja hranom, bilo bi mudro držati hladnjak na preporučenoj temperaturi i pridržavati se smjernica za dobro održavanje hladnjaka.

VEZANI ČLANCI:

Prema istraživačima sa Sveučilišta RMIT u Australiji, većina ljudi pogrešno tumači rok upotrebe hladnjaka. Iako istraživači preporučuju da se rashlađeni predmeti drže između 2°C i 7°C, 17 posto ljudi drži svoje hladnjake toplijim ili hladnijim od toga. "Kada je hrana previše topla, bakterije se prebrzo razmnožavaju. Kada je hrana previše hladna, može se smrznuti u zamrzivaču. Oba uvjeta dovode do kvarenja hrane", navodi dr. Bhavna Mida.

Istraživači su rekli da domaćinstva koja se ne pridržavaju odgovarajućeg temperaturnog raspona u hladnjaku i zamrzivaču, često moraju baciti hranu jer se pokvari. Kako bi se borili protiv količine bačene hrane u domaćinstvima, istraživači su proučavali temperature hladnjaka i zamrzivača u 56 domova.

VEZANI ČLANCI:

Istraživači su primijetili da su neke police bile visoke i do 10 stupnjeva, dok su druge pale čak i do -1 stupanj. Međutim, domaćinstva s djecom su često imala promjenjive temperature jer se hladnjak otvarao i do 20 puta dnevno. Istraživanje je pokazalo da domaćinstva nisu svjesna da bi im hladnjaci mogli brže kvariti hranu, posebno ako je temperatura u hladnjaku viša od standardne. Čak je i hrana u zamrzivaču postala žrtva pogrešnih temperatura, a 43 posto zamrzivača je testirano kao toplije ili hladnije od predloženog raspona od -15 stupnjeva do -20 stupnjeva.

Zabuna u temperaturama se također može pripisati raznim izvorima koji dijele nedosljedne brojke u vezi s najsigurnijim postupcima. "Mnoga domaćinstva koja smo intervjuirali, dala su oprečne informacije o tome koliko dugo se hrana može čuvati u hladnjaku. Mnogo ostataka i nekuhanog mesa je bačeno samo zato što nije sigurno za konzumiranje", naveli su. Gotovo polovica zamrzivača domaćinstava koja su sudjelovala, bili su topliji ili hladniji od predloženog temperaturnog raspona.

Stručnjaci za sigurnost hrane kažu da su ovo najčešće pogreške koje ljudi rade u kuhinji! 

SIGURNOST GRAĐEVINA

Hrvatski građevinski inženjer: Zgrade izgrađene u ovom razdoblju su najkritičnije. Gradile su se bez adekvatnih projektnih obrada

"Zabrinjavajuće je da do ovog urušavanja nije došlo uslijed elementarne nepogode kao što smo imali potrese u Zagrebu i Petrinji niti obilnih oborina kao što je bio slučaj u Valenciji, Jablanici u BiH ili u Bologni. Nije bilo niti velikih oborina, snijega, niti jakog utjecaja vjetra ili temperature, a nadstrešnica se ipak urušila i izazvala veliku tragediju."

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.