I naše poznate dame pripremaju zalihe za zimu ne bi li sačuvale fine okuse ljetnog voća i povrća. Danijela Dvornik vrsna je kuharica koja recepte nesebično dijeli na društvenim mrežama. Kada je riječ o zimnici, obožava praviti pekmeze i džemove.
– Prije početka ljeta pekmeze i džemove pripremam od marelica, jagoda ili šumskog voća, a u ovom dijelu godine to su najčešće džemovi od smokava i šljiva – otkriva Danijela koja je sklonija slatkoj zimnici.
Teško se dolazi do ekouzgoja
– Bitno je da se voće ne prekuha, da se potpuno ne raspadne. Predugom termičkom obradom namirnice gube nutritivna svojstva. Promijenila su se pravila kuhanja i više se ni voće ni povrće ne kuha satima kao što se to prije znalo raditi – kaže Danijela. Prisjeća se i da su njezina mama i baka u pripremi zimnice uvijek davale prednost voću.
– I mama i baka kuhale su većinom pekmeze i džemove, a od povrća znali smo kiseliti kupus – kaže Danijela i prisjeća se kako su ljudi nekada prvo cijelo ljeto skupljali staklenke pa onda tjedan dana kuhali i spremali zimnicu koja se jela sljedećih mjeseci. – U to se doba lako dolazilo do domaćeg voća i povrća, a ništa se nije moglo kupiti u trgovinama. Danas je situacija drukčija, teško se dolazi do ekološki uzgojenog i voća i povrća, ali zato sve možemo kupiti tijekom cijele godine – dodala je.
S nama je podijelila i omiljeni recept za džem od smokava, koji obožava koristiti u slasticama.
Još kao mala glumica Marija Borić motala se po kuhinji dok je njezina mama u jesen vrijedno pripremala voće i povrće po provjerenim receptima.
– Svake godine spremam zimnicu i ne mogu zamisliti zimu bez domaće cikle, kiselih krastavaca, ajvara i pekmeza od šljiva. Jako volim i pekmez od marelica, ali ove ih godine nije baš bilo pa sam ga preskočila – kazala je Marija.
Mariju veseli kada svoje staklenke dijeli prijateljima i susjedima. S nama je podijelila omiljeni recept, a riječ je o kiseloj cikli koju sama uzgaja.
Klinci nisu ljubitelji ajvara
Pjevačica i spisateljica Nives Celzijus svake godine s majkom i sestrom priprema ajvar.
– Svi jako volimo ajvar pa je njegova priprema tradicionalna u obitelji. Okupimo se sestra, mama i ja i cijeli proces traje dva dana – rekla je Nives koja priznaje da nije uvijek voljela taj domaći pripravak.
– Mislim da ljubav prema ajvaru dođe u kasnijim godinama. Nisam ga voljela kao mala, a sad ga sestra i ja doslovno jedemo žlicom – kaže Nives koja svoju djecu, devetogodišnju Taishu i 11-godišnjeg Leonea, ne može tako lako nagovoriti da probaju mamin specijalitet.
– Moja ga djeca kušaju, ali nisu ljubitelji zdrave hrane. Na kraju se svede na mučenje i nagovaranje da se pojede nešto zdravo. Kao i svim klincima, draža im je nezdrava hrana – rekla je. Iako kaže da je njihov recept za ajvar prilično uobičajen, dodala je da imaju svoje male preinake.
Kuhanje je zabava i hobi poznatoj glumici i voditeljici Doris Pinčić Rogoznici.
– Kuhanje me opušta, to mi je više hobi nego obaveza. Često kuham samo da bih probala neki recept i onda, naravno, sve pojedemo i vječno se pitamo otkuda nam taj kilogram viška – kaže Doris.
Dodaje kako se u tu priču savršeno uklapa i ona o zimnici.
– Ajvar mi je inače jedna od najdražih stvari koja postoji. Jedemo ga od doručka do večere i doslovno sa svime, stoga je bilo logično da ga želim napraviti. Prošle godine prvi, a ove godine drugi, još bolji. I ove je godine moj sin sudjelovao u pripremi, što me osobito veseli – kazala je Doris.
– Želio je miješati, slagati paprike u posudu za pečenje i slično. Općenito, kad god kuham, on želi malo zaviriti, posoliti i sudjelovati na bilo koji način. Bilo bi lijepo da i on jednog dana zavoli kuhati jer hrana je meni najbolji način da se okupe ljudi koje voliš. Ljubav doista ide kroz želudac – zaključuje Doris. Dodaje kako je i ona naučila kuhati uz svoje roditelje koji su uvijek nešto pripremali, a priprema zimnice bila je neka vrsta rituala. Tako i ajvar Doris danas radi po receptu koji je naučila od mame.•