neodoljive slastice

Prava krafna mora imati zlatni ‘strukić’ od prženja i biti puna marmelade

Foto: Robert Anić/PIXSELL
krafne
Foto: Stefan Puchner/DPA/PIXSELL
krafna
Foto: 'Marko Jurinec/PIXSELL'
'23.02.2011. Franjevacki trg, Varazdin, Na gradskim trgovima pocela je prodaja krafna pa se krafne mogu kupiti od 4 do 8 kuna Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
krafna
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
krafne, karneval, krafna (1)
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
krafne, karneval, krafna (1)
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
krafne, karneval, krafna (1)
28.02.2014.
u 15:13
Tajni sastojak 
- Ima ga svaka obitelj, a nekada je upravo on govorio o društvenom statusu
Pogledaj originalni članak

Vrijedne su da se zbog njih barem jednom zaboravi na brojenje kalorija... Slasne i masne buce, mame da ih pojedete barem tuce, onako tople, ispunjene pekmezom, čokoladom, okićene grožđicama, namirisane koricom limuna, rumenke s ‘pupkom’ od pekmeza za lijene domaćice ili one malo manje i ‘prazne’ koje nestaju u dva zalogaja..., a tek one s rupom – ‘policijske’, s glazurom od čokolade, mrvicama, šećerom...

Krafne i njihove inačice uz obalu – fritule, frite, ulenjaki ili prikle, ovisno o regiji iz koje dolaze – apsolutne su kraljice zimskih slastica, i to u vremenu od Božića do korizme.

Svaka se kiti sa 400 kalorija

Ma koliko neodoljive bile sa svojim zlaćanim ‘strukićima’, tragom od prženja u dubokom ulju, svaka se kiti s čak 400 kalorije. No, i na tu se brojku zaboravlja kada se u obzir uzme činjenica da su one pokladne slastice i da maškare i karnevalisti trebaju snage za obilazak mjesta i tjeranje zime.

Foto: 'Danijel Berkovic/PIXSELL'

Zanimljiva je popularnost krafni diljem svijeta, jer obožavaju ih sjevernjaci. Norvežani pojedu godišnje pet milijuna ‘smultringa’, kako zovu krafne, a Amerikanci ih kupuju na tuceta, Turci prelijevaju šerbetom... Iako im je podrijetlo, barem ono u izdanju punjenom marmeladom od marelice, austrougarsko, ove slastice javljaju se u nekoliko inačica u našim krajevima. Zajednički nazivnik im je dizano tijesto i prženje u ulju te šećer u prahu. Način pripreme fritula pokazatelj je tradicije, a njihov recept jasno odaje odakle dolaze.

Rakija od ruže tajni je dodatak istarskih domaćica, a ‘gratana’ (ribana) korica limuna spretnih Dalmatinki. Recept za fritule podijelila je s nama Luciana Šlogar, čuvarica tradicionalnih receptura i majstorica tjestenine koja je, na žalost, odustala od proizvodnje delicija. No, dragocjene recepte još uvijek spremno dijeli.

– Potrebno vam je: 500 g brašna, 20 g kvasca, 2 žumanjka, 80 g grožđica, 50 g kristal šećera, 25 g šećera u prahu, 20 g maslaca, 2 dl mlijeka, 0,5 dl rakije, korica neprskanog limuna i ulje za prženje – nabraja Luciana.

– Postupak je sljedeći: u posudu s okruglim dnom prosijte brašno da u njega uđe zraka. Posolite pa dodajte tučene žumanjke, grožđice, rastopljeni maslac, pola količine rakije i naribanu koricu limuna. U posebnoj posudi rastopite malo šećera i kvasac u 1 dl mlakog mlijeka i ostaviti da se kvasac digne. Sve pomiješajte i po potrebi dodajte malo mlijeka, jer tijesto mora biti takvo da se može vaditi žlicom. Dobro promiješajte i ostavite pola sata da se diže. Tada žlicom vadite tijesto i spuštajte ga u vruće ulje. Pržene fritule staviti na tanjur, poprskajte preostalom rakijom i pospite šećerom u prahu – savjetuje Luciana.

Samoborke ili Dalmatinke?

Samoborske krafne sjajno pripremaju u tamošnjoj pivnici, a potrebno je 1 kg glatkog brašna, 10 dag šećera, vanilin šećer, svježeg kvasca, 5 cijelih jaja, 2 dl mlijeka, soli i malo ruma. Treba vam i marmelada od marelice te šećer u prahu za posipanje. Kvasac ‘probudite’ u mlijeku s malo šećera. U prosijano brašno dodajte jaje, žumanjak, sol i ostatak šećera te kvasac.

Dodajte ulje, otopljeni margarin i limunovu koricu. Mijesite rukama do glatkog tijesta. Ostavite ga na toplome da naraste. Razvaljajte nježno, režite čašom i nakon 15 min pržite u zagrijanom ulju. Punite i pospite šećerom.

>>Kastavska pusna hrana; od zaseke do palente kumpirice

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.