dobro je znati

Pravilan izbor namirnica može smanjiti rizik od infarkta, znate li što biste trebali češće jesti?

Foto: Thinkstock
Pravilan izbor namirnica može smanjiti rizik od infarkta, znate li što biste trebali češće jesti?
07.04.2019.
u 12:07
Način pripreme ribe ima veliku ulogu, pa znanstvenici poručuju da je potrebno izbjegavati prženje
Pogledaj originalni članak

Znanstvenici u Londonu poručuju da možemo smanjiti rizik od srčanog udara za trećinu.

Trebamo jesti tunu ili losos dvaput tjedno, zaključili su. Ove ribe bogate su omega 3 masnim kiselinama koje povoljno djeluju na zdravlje srca i snizuju krvni tlak. Drugo istraživanje, provedeno na sveučilištu Washington, dalo je slične rezultate.

Foto: Getty Images
Srčani udar
Foto: Getty Images

Kod starijih ljudi koji su bili uključeni u istraživanje, znanstvenici su otkrili čak 50 posto manji rizik od srčanih oboljenja u osoba koje su tunu ili losos konzumirale dvaput ili triput tjedno nego kod osoba koje su imale na svom meniju ove namirnice jednom mjesečno.

Način pripreme ribe ima veliku ulogu, pa znanstvenici poručuju da je potrebno izbjegavati pržiti ribu te ju je potrebno peći u pećnici ili na roštilju da bi zadržala većinu hranjivih sastojaka i omega 3 masnih kiselina.

Pogledajte i video Simptomi koji će vam otkriti imate li problema sa srcem

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

PA
PainKiller
12:59 07.04.2019.

Pretjerujete s tom ribom, riba jest zdrava, ali je riba danas strašno zagađena, živom, teškim metalima i mikro plastikom. Pretjerana konzumacija niti jednog proizvida nije zdrava, danas je puno veći problem kvaliteta hrane, a posebice biljnih proizvoda obogaćenih životinjskim hormonima.

GE
genex
16:40 07.04.2019.

koji kretenizam.tuna je nakrcana živom toliko da je američki fda zabranjuje za konzumiranje trudnicama i djeci.ostalima se preporučuje konzumiranje maksimalno jednom kvartalno. što se tiče lososa još gore sr..e ako nije divlji kojeg nema dovoljno i cijena mu je vrlo visoka.ovaj iz akvakulture navodno je već genetski modificiran, nakrcan je antibioticima i hormonima rasta a hrani se uglavnom genetski modificiranom sojom. pa tko voli nek izvoli.