sezonski kolači

Predivan kuglof s bučinim uljem najfinija je slastica koju smo ove jeseni probali, a priprema se u trenu!

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Predivan kuglof s bučinim uljem najfinija je slastica koju smo ove jeseni probali, a priprema se u trenu!
29.10.2022.
u 07:00
Dragana Babić obožava pripremati jela od buče, a jedno od omiljenih joj je ovaj prefini kuglof koji zahvaljujući bučinom ulju tijekom pripreme poprimi lijepu zelenu boju.
Pogledaj originalni članak

Koštice stavljene u silikonski kalup prije izlijevanja tijesta po dovršetku izgledaju poput krune na kolaču finog, podatnog okusa: – Uz jela od buče nama najbolje odgovaraju crna vina. Biramo domaće, zagorsko, najčešće Petračevu Karizmu. Ponekad iz vinarije u Oroslavju uzmemo i muškat žuti – kažu Dragana i njezin partner Mladen Cesarec koji se prije deset godina počeo baviti uzgojem buča i s vremenom svoju ljubav prema ovom poslu prenio na Draganu koja je danas prava majstorica u pripremanju različitih delicija od buče.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Kuglof s bučinim uljem

Sastojci: 

4 jaja

10 dkg brašna

10 dkg šećera u prahu

10 dkg kristal šećera

125 ml toplo prešanog bučinog ulja

125 ml vode

25 dkg glatkog brašna

1 vanilin šećer

½ praška za pecivo

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

Kalup za kuglof premažite maslacem i pospite bučinim košticama. Stavite na kratko u hladnjak. Izmutite jaja i šećer pa dodajte ulje i vodu, a zatim brašno pomiješano s praškom za pecivo i vanilin šećerom. Dobro izmiješajte i izlijte u kalup. Pecite 40-45 minuta na 170 stupnjeva.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Obliznjeki za prave gurmane

Jeste li probali najbolje bučino ulje na svijetu? Mladen i Dragana godišnje proizvedu 4000 litara ovog tekućeg "crnog zlata"

Mladen i Dragana uživaju u razgovoru o svemu što od buča proizvode i kako tu namirnicu koristiti u kulinarstvu, ali i u kućnoj ljekarni jer ima brojna ljekovita svojstva. Za ulje uzgajaju buče gleisdorfer, žute sa zelenim štraftama, a za kuhanje i pečenje na poljima ovog gospodarstva rastu buče hokaido, butternut, kabocha i prinčeva kruna.

LEGENDARNA ZNANSTVENICA

Osmislila je proizvod koji je proslavio Hrvatsku, a živjela je skromno i samozatajno

Posljednje godine života provela je u koprivničkom domu umirovljenika, a skromno i samozatajno, kako je živjela, tako nas je i napustila u ljeto 2008. godine, u 89. godini života. Dobitnica je mnogih priznanja, od kojih se posebno može izdvojiti visoko odličje predsjednika Republike Hrvatske – Red Danice s likom Nikole Tesle, Zlatna kuna za životno djelo Hrvatske gospodarske komore te spomenica Podravke za životno djelo.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.