Prešle pedesetu, a još neodoljive

Prešle pedesetu, a još neodoljive
25.01.2010.
u 09:00
Stereotipi o staroj tužnoj usidjelici su mit, mnoge od njih žive glamurozno. Rastavljene, neudane ili udovice – nezavisnije su i otvorenije.
Pogledaj originalni članak

Žene kojima je više od 50 godina i koje su bez partnera nikad se nisu bolje provodile. Čini se da su prošla vremena kad su te godine značile dosadan umirovljenički život.

Traže partnera

Danas se žene srednje dobi bez partnera vrlo često mogu naći u noćnim klubovima, putuju na egzotične lokacije ili sudjeluju u društvenim mrežama na internetu. Istraživanje je pokazalo da samo u Velikoj Britaniji ima 600.000 žena starijih od 50 godina koje su neudane, udovice ili rastavljene. One izjavljuju da nikad nisu bile sretnije, a zadovoljne su iako su same. Od 1000 žena u istraživanju, 17 posto ih je reklo da aktivno izlaze i traže novog partnera, a 20 posto ih je izjavilo da ima odličan društveni život.

Usprkos njihovim godinama, nije im neugodno učiti nove vještine i tehnologije pa se mnoge koriste Facebookom i Twitterom. Gotovo polovica ih je odlučila nastaviti učiti nakon što su navršile 50 godina te su se upisale na računalni ili tečaj stranih jezika, kuhanja i plesa... Oko četvrtine ispitanih redovito se bavi tjelovježbom, a probale su i neke vrste dijeta kako bi poboljšale zdravlje i liniju dovele do savršenstva, dok je 18 posto putovalo u inozemstvo. Kažu da je otkrivanje novih kultura najuzbudljiviji dio njihova života. Četvrtina ih ističe da je ovo najsretnije doba njihova odraslog života.

Christine Northam, savjetnica u grupi Relate objašnjava:

– Ima sve više žena koje u pedesete i šezdesete godine ulaze bez partnera. Mnoge od tih žena usvajaju nove vještine, upoznaju nove ljude i uživaju u ovoj fazi života. Stereotip o staroj tužnoj usidjelici zapravo je mit jer mnoge od tih žena žive glamuroznije i kontroliraju svoj život bolje nego ikad prije izvlačeći najbolje iz zlatnih godina.

Sigurna mirovina

Mnoge su žene u ovim godinama nezavisnije i otvorenije prema novim iskustvima nego generacija njihovih majki jer su bile zaposlene i imale karijeru. Također se osjećaju i izgledaju mlađe i zdravije zbog napretka medicine i preventivnih pregleda.

Svakako, da bi žene u ovim godinama imale zaista potpun život, moraju biti novčano zbrinute, sigurne u svoju mirovinu te imati kvalitetnu zdravstvenu njegu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.