Sezonski i domaće

Pripremite jako duboke tanjure - trebat će vam za ovo božanstveno varivo od čimulica s junetinom

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Pripremite jako duboke tanjure - trebat će vam za ovo božanstveno varivo od čimulica s junetinom
01.02.2021.
u 07:00
Dok ga pripremate kućom se šire neodoljivi mirisi pa očekujte gužvu u kuhinji jer svatko će poželjeti zaviriti ispod poklopca. Autorica recepta je Kasandra Draganić s bloga "Vilicom kroz Hrvatsku" na kojem sve vrvi od dobrih gastro priča.
Pogledaj originalni članak

Čimule ili čimulice su dalmatinski naziv za mlade izdanke kupusa koje izrastaju iz starih nakon rezanja. Izgledaju kao mali kupusići  koji su laganiji od samog kupusa, a istovremeno su puno blažeg ali i posebnog okusa. Vrlo su nježne pa ih nije potrebno kuhati u vodi, dovoljno je preliti vrućom vodom ili kuhati na pari. 

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Varivo od čimulica s junetinom

Sastojci:

300 grama junetine

1 glavica luka

2 krumpira

0,5 kg čimulica

1 veća mrkva

3 češnja češnjaka

2 dcl bijelog vina

temeljac ili voda

sol, papar

1 žlica koncentrata rajčice

1 žlica dimljene crvene paprike

1 žlica svinjske masti ili neke druge masnoće

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

Junetinu narežite na manje kocke te je popržite na malo masnoće dok ne poprimi boju. Dodajte joj sitno sjeckanu glavicu luka i miješajte dok luk ne omekša i također poprimi malo boje. Umiješajte žlicu koncentrata rajčice i sitno sjeckani češnjak, malo provrtite po loncu te podlijte s 1 dcl bijelog vina. Kad tekućina ispari, dodajte temeljca da prekrije meso i kuhajte na laganoj vatri 30 minuta. Kad i ta tekućina ispari, dodajte ostatak vina, opet prokuhajte te dodajte još temeljca, mrkvu narezanu na kolutiće i krumpir narezan na kockice. Posolite, popaprite i kuhajte još 30 minuta ili dok meso ne omekša. Na samom kraju, kad je meso omekšalo, dodajte čimulice koje ste očistili, posipajte crvenom paprikom i umiješajte u meso. Dodajte još vode ili temeljca, začinite ako je potrebno s još soli i papra te kuhajte samo desetak minuta.     

Recept preuzet iz magazina "Slano & slatko"

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

BI
billynik
09:43 01.02.2021.

A sto je čimulica?