Dan sladoleda

Pripremite sladoled od vanilije i spriječite da se previše zaledi ovim jednostavnim trikom

Foto: Shutterstock
Pripremite sladoled od vanilije i spriječite da se previše zaledi ovim jednostavnim trikom
18.07.2021.
u 07:00
Omiljena ljetna slastica slavi svoj dan!
Pogledaj originalni članak

Fina i kremasta ljetna slastica danas, 18. srpnja, slavi svoj dan. Jeste li znali da sladoled možete napraviti i sami kod kuće, i to bez puno opreme i aparata? Imamo recept za onaj s okusom vanilije, ali u isti možete dodati komadiće voća ili malo kakaa kako biste dobili različite okuse. 

Sastojci:
600 ml vrhnja za šlag
200 grama kondenziranog mlijeka
1 žlica ekstrakta vanilije

Priprema:
U jednoj posudi pomiješajte mlijeko i ekstrakt vanilije, a u drugoj posudi mikserom umutite vrhnje za šlag, sve dok ne postignete prozračnu teksturu. 

Smjesu od mlijeka i vanilije dodajte u šlag te polagano umiješajte. Ako želite dodati druge sastojke, dodajte ih sada i lagano promiješajte.

Smjesu premjestite u posudu koja može ići u zamrzivač te dobro zatvorite poklopcem ili plastičnom folijom. Ostavite ga dok se ne stvrdne, oko tri do četiri sata ili za najbolje rezultate - preko noći. Uživajte!

Kemičar objasnio kolika nam SPF zaštita zapravo treba!

Osim recepta, imamo i trik koji će spriječiti da se na sladoledu stvore ledeni kristalići koji promijene okus, odnosno nekako ga ublaže. Ova pojava naziva se freezer burn, odnosno pretjerano zamrzavanje, prenosi Real Simple

Pospremite kutiju sladoleda naopako i na stražnju stranu zamrzivača. Zašto? Jer do ovog problema dolazi zbog isparavanja vode iz deserta i zamrzavanja iste na površini. Ako prije zamrzavanja pohranite kutiju naopako, rastopljeni sladoled će kapati u poklopac i manje će vjerojatno upropastiti "čisti" dio koji je i dalje zamrznut. Samo provjerite je li poklopac dobro zatvoren prije nego što ga preokrenete.

Također, duboko u zamrzivaču je temperatura stabilnija, za razliku od ruba kraj vrata koja se često otvaraju. Što dalje od vrata, to je teže da zrak sobne temperature ulazi i kvari sladoled.

Isprobali smo nove okuse: Stigao sladoled od manga i kefira, hit su i vatrene kuglice iz ‘Igre prijestolja’

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
sladoledorijent
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
sladoledorijent
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MO
montello
13:47 18.07.2021.

Nema di vanilije