Komentar chefice Ane Grgić Tomić: Ovaj fantastični janjeći tartar će se vrlo vjerojatno svidjeti čak i onima koji ne vole janjetinu. Nježni file ručno kosani s aromatičnom kremom od začinskog bilja se jednostavno topi u ustima. Dodatnu notu ovom jelu dodaje visoko cijenjeni paški sir profinjenog okusa, a uz topli domaći brioš od crnih maslina uživat će svi ljubitelji kvalitetne hrane.
Tartar od janjetine, gel od paškog sira, brioš od crnih maslina
Sastojci:
500 g janjećeg filea
½ glavice ljubičastog luka
1 žumanjaka
20 ml suncokretovog ulja
5 g kapara
10 g slanih inćuna
Sok limuna
Worchester umak
1 žlice senfa
Tabasco umak
1 žlice konjaka
10 g kiselih krastavaca
Sol
Papar
Crvena mljevena paprika (slatka i ljuta)
Priprema:
Prije rezanja važno je meso očistiti od masnoća te pažljivo nasjeckati na trakice, ali i na sitne kockice. Stavite meso u hladnjak dok pripremate ostale sastojke. Pomiješajte žumanjke i senf uz lagano dodavanje ulja. Potrebno je cijelo vrijeme miješati dok se istovremeno dodaje kap po kap ulja. U majonezu dodajte limunov sok, Worcester umak, Tabasco, konjak, sol, papar i crvenu mljevenu papriku. U meso dodajte nasjeckane sastojke i pripremljenu majonezu. Luk obavezno nasjeckati na ustinjene komade, jednako kao i kisele krastavce, inćune i kapare.
Gel od paškog sira
200 g paškog sira
300 ml vrhnja za kuhanje
sol
papar
Priprema:
Pripremite 200 grama paškog sira koji ćete iskuhavati lagano u vrhnju za kuhanje dok se sir ne rastopi u potpunosti i postane kompaktna glatka smjesa. Na kraju ne zaboravite posoliti i popariti kako bi dobili željeni okus.
Prah od peršina
Pripremite 200 grama svježeg peršina kako bi maksimalno iskoristili obilje vitamina i minerala u listu i korijenu. Listove peršina potrebno je istrgati te oprati i posložiti na kuhinjski papir te sušiti na sobnoj temperaturi 24 sata. Kada su listovi suhi, staviti ih u blender te ih dobro izmiksati i prosijati kroz sitno sito.
Brioš od crnih maslina
Sastojci:
500 g glatkog brašna
20 g sviježeg kvasca
250 ml mlijeka
15 g soli
100 g maslaca
2 jaja
30 g sitno sjeckanih crnih maslina
Priprema:
Pomiješati suhe sastojke i dodati otopljeni maslac, jaja, mlijeko i crne masline. Dobro miješati dok se ne dobije lijepa kompaktna smjesa. Ostaviti na sobnoj temperaturi pola sata da tijesto ''proradi'', zatim ponovno premjestiti te staviti u kalup za pečenje kruha. Pecite 30 minuta na 180 stupnjeva uz stalni nadzor.
Posluživanje: Prateći meso prilikom posluživanja u ovom slučaju možete slobodno rezati na željenu veličinu, ali i prepeći na tavici uz malo maslaca