Promo

Pripremite vaše oči za ljeto

Foto: PR FOTO
Poliklinika Ghetaldus
Foto: PR FOTO
Poliklinika Ghetaldus
Foto: PR FOTO
Poliklinika Ghetaldus
Foto: PR FOTO
Poliklinika Ghetaldus
Foto: PR FOTO
Poliklinika Ghetaldus
Foto: PR FOTO
Poliklinika Ghetaldus
Foto: PR FOTO
Poliklinika Ghetaldus
Foto: PR FOTO
Poliklinika Ghetaldus
Foto: PR FOTO
Poliklinika Ghetaldus
Foto: PR FOTO
Poliklinika Ghetaldus
VL
Autor
PR Članak
10.07.2015.
u 08:00
Specijalisti oftalmolozi Poliklinike Ghetaldus rado će pregledati vaše oči, pomoći vam da ih pripremite i zaštitite tijekom ljetnjeg godišnjeg odmora. Obratite im se s povjerenjem!
Pogledaj originalni članak

Počelo je vrijeme ljetovanja, sunca i mora. Sunce,svjetlost i toplina imaju brojne blagotovorne učinke na zdravlje, ljepotu, čak i na raspoloženje. Treba uživati u toplim danima, ali razumno, jer previše sunce ima i štetne posljedice. Sunce je stalni izvor ultraljubičastog zračenja i dijeli se na UV-A,UV-B,UV-C .Što je tanji ozonski sloj ili postoji ozonska rupa to veća količina uv zraka dopire do zemlje.Posebno je jaka refleksija zraka od površina mora,šljunka i pijeska. Preveliko izlaganje očiju UV zračenju može uzrokovati brojna oštećenja oka i biti uzrok nekih bolest poput zamućenja očne leće ili katarakte i degeneracije žute pjege ili makule.

SUNČANE NAOČALE
Zaštita očiju od UV zračenje je nužna.Od UV zraka najbolje se štitimo kvalitetnim sunčanim naočalima koje stopostotno filtriraju cjelokupno UV zračenje i imaju UVA i UVB filtere. Takve naočale imaju certifikat za navedene zaštite i treba ih kupovati u provjerenim optičkim centrima .Da bi imali i potpunu ugodnost gledanja, potrebno je da sunčane naočale imaju i polarizacijske filtere.Polarizacijski filteri uklanjaju blještenje uzrokovane refleksijom sa glatkih površina kao što su mora,jezera i ceste. Uz navedeno,preporučuju se modeli sa večim staklima ili poluzaobljene koje i sa strane štite od reflektiranih svjetlostii .Takvi se modeli posebno preporučuju jedriličarima i biciklistima. Kod izbor boja plastike naočalnih leća,prednost se daje tamnijim bojama , sivim, zelenkastim ,smedjim jer daju dobru ugodu kod srednjeg i jakog sunca.Žuta stakla posebno su ugodna za vožnju ,povećavaju kontrast, i ne zamaraju kada se vozi cestom gdje su tuneli i izmjene svjetlo-tama.No, treba naglasiti da boja plastike i nije toliko važna u kontekstu zaštite oka kao uv i polarizacijski filteri.

Takodjer, u dioptrijske naočale je moguće ugraditi sunčane uv i polarizacijske filtere. Za ugradnju polarizacijskih filtera u dioptrijske naočale preporučamo Zeissovu leću Skypol i Ghetaldusov poligetal polar u smedjoj i sivoj boji.

Svakako treba zaštiti i dječje oči kvalitetnim sunčanim naočalima jer je dječje oko jako osjetljivo na uv zračanje. Dječje oko ima širu zjenicu nego odrasli ,pigmentacija šarenice oka nije završena kod djece te dječja očna leća nije zrela i upija gotovo 90 posto uv zračenja. Kvalitetne sunčane naočale koje štite dječje oko od sunčanih zraka trebaju biti mekane, ne smiju žuljati nosić i iza uha. Svakako ne zaboraviti kapu ili šešir.Dojenčad i mala djeca koja ne mogu nositi naočale ne treba izvoditi na sunce u srednjim dijelovima dana.

KONTAKTNE LEĆE
Da bi što više uživali u ljetnim razonodama prepuručujemo zamjeniti naočale mekim kontaktnim lećama, ako je to moguće.Uz prirodan izgled, u odnosu na naočale ,daju nam veću širinu vidnog polja i lakše biranje i nošenje sunčanih naočala .Materijali od kojih su izradjene meke kontaktne lećeo osiguravaju propusnost kisika prema rožnici i vrlo su udobne i sigurne. Na tržištu postoje i kontaktne leće sa UV filtrom posebno pogodne za surfanje i skijanje na vodi. Mekane leće odlično prijanjaju uz oko, rijetko ispadaju pri udarcu , padu ili vodi i gotovo da ne zahtjevaju prilagodbu oka.Preporučuje se kontaktne leće koje se češće mijenjaju zbog smanjene mogućnosti infekcije za oko. Za ljetno vrijeme najbolje je koristiti kontaktne leće za jednokratnu upotrebu gdje nema održavanja, čišćenja i čuvanja kontaktnih leća. Koriste se samo jedan dan, ujutro se stave i navečer bace. Takve su Bausch and Lombove Softdaily disposable. U parkiranju ih je trideset.

Ostale nosioce kontaktnih leća koje nose dvotjedne, mjesečne, tromjesečne pa čak i godišnje meke kontaktne leće te polutvrde kontaktne leće svakako treba upozoriti da se u potpunosti pridržavaju pravila održavanja i čisćenja kontaktnih leća. Nošenje kontaktnih leća treba ograničiti na 8-10 sati dnevno. Dulje izlaganje sunce, dodiri sa slanom vodom, klorom u bazenu mogu izazvati probleme. Naime, kontaktne leće uzrokuju površinske mikroozljede rožničnog epitela koji unutar nekoliko sati zarastu i ne uzrokuju nikakve ozbiljne teškoće. No, u riječnoj i morskoj vodi žive različiti patogeni mikroorganizmi kojima ta mikoroštećenja koje mogu biti ulazna vrata infekcije. To su najčešći Pseudomonas, Pneumococcus, a posebno opasna je Acanthamoeba. Zbog navedenog plivati i roniti bi se trebalo bez kontaktnih leća. Ako to nije moguće, obavezno za plivanje koristiti naočale za plivanje, a za ronjenje ronilačku maskom. Za one koje ne pristaju na nošenje kontaktnih leća ima još jedno rješenje.Staviti na masku ili plivačke naočale dioptriju.

KAPI ZA OČI
Umjetne suze: Jaka sunčeva svjetlost i visoke teperature pospješuju isparavanje suznog filma pa tako dolazi do isušivanja površine oka. Tijekom boravka na moru, jedrilici ili brodu zbog vjetra se isušivanje povećava. U zrakoplovu suhi zrak može izazvati disfunkciju suznog filma. Kod dugotrajne vožnje u klimatiziranom automobilu „zaboravimo“ treptati. Suhoća očiju manifestira se crvenilom, peckanjem, grebanjem očiju uz koje se javlja osjećaj pijeska ili stranog tijela u oku. Svakako da i nošenje kontaktnih leća ljeti pogoduje iritaciji i suhoći oka. Da bi se smanjio problem suhoće oka ljeti, korisno je sa sobom nositi umjetne suze koje će stabilizirati suzni film. Najbolje su one bez konzervansa, u praktičnim monodozama koje su vam uvijek pri ruci, u džepu, torbi za plažu, torbiici za šminku.... a mogu se koristiti i ako nosite kontaktne leće.

Lijekovi: Ukoliko kontinuirano koristite kapi za oči u svrhu snižavanja očnog tlaka, iste nastavite redovito kapati i za vrijeme godišnjeg odmora. Pazite gdje pohranjujete svoje lijekove – ne bi smjeli biti izloženi previsokim temperaturama (ne ostavljajte ih u autu ili izložene direktnom suncu).

Iris Urlić, dr.med. spec.oftalmolog

Poliklinika Ghetaldus oftalmologija

www.ghetaldus.hr

Pogledajte na vecernji.hr