crna lista namirnica

Jesti ili ne jesti? Odlične vijesti za sve koji ne mogu bez bijelog kruha

Foto: Shutterstock
Jesti ili ne jesti? Odlične vijesti za sve koji ne mogu bez bijelog kruha
13.06.2014.
u 12:02
Znanstvenici su utvrdili da je prehrana bogata bijelim kruhom rezultirala povećanjem broja dobrih bakterija u crijevima čovjeka
Pogledaj originalni članak

Stalno nas uvjeravaju da je bijeli kruh nezdrav, kriv za prekomjerno debljanje te da ga je zdravije zamijeniti kruhom od cjelovita zrna.

No posljednje istraživanje tvrdi da bi bijeli kruh mogao biti – zdrava opcija. Bijeli kruh značajno povećava broj dobrih mikroba u želucu, štiti od bolesti i vodi k boljem zdravlju, tvrde autori studije provedene na Sveučilištu Oviedo u Španjolskoj.

Znanstvenici su se usmjerili na istraživanje mikroorganizama, odnosno bakterija crijevima i njihovu ulogu na zdravlje ljudi.

Poznato je da postoje određene vrste bakterija koje su potrebne našem organizmu. Kad se njihov broj smanji, postajemo podložniji bolestima, a za održavanje ravnoteže važna je dobra ishrana. Tim sa Sveučilišta Oviedo ispitivao je ulogu polifenola, sastojaka koji su u začinima, voću i povrću te čajevima, te kako njihovo međusobno djelovanje utječe na održavanje ravnoteže u crijevima čovjeka. U studiju su uključili 38 odraslih ispitanika koje su pitali za njihove prehrambene navike i provjerili koje su bakterije prisutne u njihovoj stolici.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Otkrili su da pektin, koji nalazimo u citrusnom voću, smanjuje broj korisnih bakterija, suprotno rezultatima prijašnjih istraživanja. Ono što ih je najviše iznenadilo jest da je bijeli kruh povećao broj laktobacila, grupe bakterija koja je iznimno korisna ljudskom organizmu, prenosi Daily Mail.

Dosad su se, naime, s povećanjem broja dobrih bakterija povezivale namirnice od cjelovitog zrna i to zbog visokog udjela vlakana, no ova studija tvrdi da rafinirano zrno od kojeg se radi bijeli kruh ili npr. riža također mogu pospješiti rast broja dobrih bakterija.

Koautorica studije dr. Sonia González ipak je oprezna pri donošenju zaključka.

– Iako je riječ o ograničenom uzorku i visokoj varijabilnosti ispitanika, zbog čega ne možemo dati čvrste zaključke, naša studija naglašava važnost toga da prehranu shvatimo kao cjelinu, a ne samo da izdvajamo dobre i loše namirnice.

Slijede daljnja istraživanja. Dotad treba uzeti u obzir i istraživanje koje je objavljeno prošli tjedan, a utvrdilo je da 120 i više grama bijelog kruha dnevno povećava mogućnost da ćete nakupiti neželjene kilograme za 40 posto u odnosu na osobe koje dnevno pojedu 60 g ili manje.

>>Ovo biste trebali jesti (i piti) za zdrav početak dana

>>Posljednje zbogom bijelom kruhu! 3 kriške dnevno, dvostruko veća mogućnost da ćete biti debeli

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.