ni jednom mjesečno

Pržena hrana može povećati rizik od raka prostate za 37 posto

Foto: Jon Enoch/NI Syndication/PIXSELL
Pržena hrana može povećati rizik od raka prostate za 37 posto
04.02.2013.
u 10:30
Muškarci koji jedu krafne, prženu piletinu, prženu ribu i pomfrit barem jednom tjedno - češće pate od raka prostate, pokazalo je najnovije istraživanje
Pogledaj originalni članak

Pržene namirnice povezuju se s različitim vrstama raka uključujući rak dojke, jednjaka, vrata, pluća ili gušterače. Svi znamo da je pržena hrana "tihi ubojica" za zdravlje, no najnovije istraživanje pokazalo je koliko može naštetiti muškom zdravlju. Naime, muškarci koji su jeli prženu hranu samo jednom tjedno imali su 40 posto veći rizik za agresivni oblik raka prostate.

U istraživanju je sudjelovalo 1549 muškaraca kojima je dijagnosticiran rak prostate i jednako toliko zdravih muškaraca u kontrolnoj skupini u dobi od 35 i 74 godine. Upitnik o životnim navikama pokazao je da muškarci koji su jeli krafne, prženu piletinu, prženu ribu i pomfrit barem jednom tjedno češće su obolijevali od raka prostate za razliku od muškaraca koji su tvrdili da prženo jedu manje od jednom na mjesec. 

Istraživači su zaključili da ulje zagrijano na pravoj temperaturi za duboko prženje hrane stvara kancerogene tvari kao što su aldehid, spoj pronađen u parfemima i akrolein, kemijsku tvar pronađenu u herbicidima. Duboko pržena hrana također sadrži visoku razine glikozilacijskih produkata koji su povezani s kroničnim upalama i oksidativnim stresom, prenosi MedicalDaily.

Rak prostate je najčešći oblik raka kod muškaraca nakon raka kože. American Cancer Society izvijestio je da u Americi zahvaća preko 238.000 muškaraca svake godine.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.