Iskreno iznenađen bio je Ivo Masar kad smo mu javili da je njegova konoba Lanterna u Mlinima proglašena najboljom u konkurenciji 20 restorana, koliko smo ih posjetili tijekom ovoljetne Turističke patrole. Iznenađenje ovog vrijednog čovjeka iz Župe dubrovačke bilo je tim veće što i nije znao da je u natjecanju sudjelovao jer smo ocjenu restorana odradili diskretno, po sistemu: dođeš, naručiš, pojedeš, odeš i dojmove preneseš na papir. Na večeri u Lanterni mene je bio posluživao upravo Ivo Masar koji mi je donio pjat “Lanterna” s delicijama iz mora, dok mi je simpatična zaposlenica prišapnula da je za desert najbolje uzeti kolač od sira.
Konoba na rivi u Mlinima otvorena je u lipnju 2002. godine i ove su sezone po broju odrađenih postali “punoljetni”. Lanterna je obiteljski restoran pa uz Ivu rade njegova supruga Karol, kći Ana te sin Ivo, predstavnik četvrte generacije muškaraca u obitelji Masar koja nosi to ime.
– Orijentirali smo se na dalmatinsku kuhinju, karta jela nije prevelika. Što jednostavnije, to bolje, naš je moto. Uz riblja imamo i jela od mesa poput dalmatinske pržolice te jela za vegetarijance. Najviše nam dolaze strani turisti, domaćima smo predaleko jer autocesta ide samo do Ploča – govori Ivo. Ponudu jela nadopunjuje adekvatna karta hrvatskih vina.
Uz obitelj Masar u Lanterni rade konobar iz Župe, pomoćne radnice iz Cavtata i Nuštra, drugi je kuhar iz Metkovića, a glavni u kuhinji je Slavonac iz Daruvara koji u Lanterni radi već 14. sezonu, dovoljno da “postane gospar”.
– Je, poprimio je dalmatinski mentalitet, zimi skupa idemo i na ribe – kaže Ivo Masar žureći se na radno mjesto kako bi spremno dočekao goste koji će i ove večeri učas popuniti stolove tik uz more i one na terasi njegove Lanterne.