Uz umak "na bijelo"

RECEPT DANA Domaće raviole od bundeve napunite smjesom obogaćenom kaduljom

Foto: shutterstock
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
02.11.2023.
u 08:15
Buču treba prvo ispeći. Razlog zašto se peče, a ne kuha, jest što pečena buča ima manje vlage u sebi, pa zahtjeva manje brašna. Što ide više brašna, tijesto će biti žilavije
Pogledaj originalni članak

Tijekom uzgoja buča ne prihvaća umjetna gnojiva ni druga kemijska tretiranja, već samo prirodnu gnojidbu, pa je riječ o namirnici pogodnoj u prehrani djece. Nude se cijele, na tržnicama se prodaju i narezane na kockice, a ima toliko vrsta da se stvarno može birati – butternut, hokaido, kabocha... Koju god odabrali, njih se može kombinirati gotovo sa svime što nađete u hladnjaku, pečene uz još neke vrste povrća, poput patlidžana, mrkve ili tikvica, a poseban je specijalitet tzv. špageti-tikva, koja ima specifičnu vlaknastu strukturu i, dok se kuha, meso joj se razdvaja te jako sliči špagetima, pa je po tome i dobila naziv. Od buče se rade i juhe, rižota, njoki, a mi smo je ovaj put odlučili staviti u raviole. Evo recepta!

 

SASTOJCI:

250 g očišćene buče

1/2 kg oštrog brašna

1 jaje

250 g kozjeg sira

nekoliko listova kadulje

 

Za umak:

300-400 grama miješanih šumskih gljiva

1 glavica luka

1 žlica maslaca

2 dl kiselog vrhnja

peršin

sol

papar

Foto: Ivica Galović/PIXSELL


Priprema:

Buču narančastog mesa očistiti, narezati na kriške i ispeći u pećnici na 200°C 45 minuta do sat vremena. Razlog zašto se buča peče, a ne kuha jest što pečena buča ima manje vlage u sebi, pa zahtjeva manje brašna. Što ide više brašna, tijesto će biti žilavije, pa je stoga količina brašna navedena u sastojcima okvirna. Kad se ohladi, buču izmiksati ili zgnječiti gnječilicom za pire. Dodati jaje i postepeno dodavati brašno dok se ne umijesi čvrsto tijesto. Punjenje za raviole radi se tako da se izmiješa sir izmrvljen na sitno, doda se nasjeckana kadulja te sol i papar po ukusu. Tijesto razvaljati valjkom te na polovici tijesta rasporediti hrpice sira i prekriti praznom polovicom. Raviole narezati kotačićem za rezanje tijesta. Skuhati ih u kipućoj, slanoj vodi – gotovi su kad isplivaju na površinu. Gljive obrisati/očetkati, narezati na krupnije komade, nakosati luk i dinstati ga na maslacu. Kad uvene, ubaciti gljive i nastaviti dinstati da puste vodu, no neka ne ispari do kraja. Potom ubaciti kiselo vrhnje, dodati peršin, posoliti i popapriti. Raviole servirati na tanjur i preliti umakom.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.