Jednostavno, a fino!

RECEPT DANA Ispecite pizzu s brzim tijestom, gotova je za manje od pola sata

RECEPT DANA Ispecite pizzu s brzim tijestom, gotova je za manje od pola sata
12.11.2023.
u 08:57
Iako će mnogi Talijani reći da je prava izvorna pizza Margherita, koja se prvi put ispekla 1889. godine i s godinama postala najpoznatija pizza na svijetu, mi smo se ovaj put odlučili za pizzu s tikvicama, a tijesto smo napravili uz pomoć praška za pecivo
Pogledaj originalni članak

Izvorno talijansko jelo postalo je globalno popularno pa je tako pizza postala praktički svačija i omiljeno jelo mnogih kućanstava, a odlazak u pizzeriju dio društvenog događaja. Što god da se stavi na pizzu, neće se pogriješiti, iako će mnogi Talijani reći da je prava izvorna pizza Margherita, koja se prvi put ispekla 1889. godine i s godinama postala najpoznatija pizza na svijetu. Nastala je povodom posjeta kralja Umberta i kraljice Margherite. Mi ovaj puta donosimo recept za pizzu s tikvicama, a brzo tijesto smo napravili uz pomoć praška za pecivo...

 

Sastojci za tijesto:

350 g glatkog brašna

2 dl mlake vode

1 prašak za pecivo

2 žlice ulja

2 prstohvata soli

 

Sastojci za nadjev:

2 tikvice

200 g kiselog vrhnja

150 - 200 g ribane mozzarelle

100 g parmezana

100 g gorgonzole

maslinovo ulje

gljive

mediteranski začini, mažuran, bosiljak, origano

sol, papar

 

Priprema:

Oguliti tikvicu i naribati ju ribežom, na velika oka. Posoliti i pustiti da odstoji dok pripremamo tijesto. Upaliti i pećnicu za pizzu, na maksimalno stupnjeva koliko može postići i ostavite di se grije. Pripremiti tijesto – u veliku posudu prvo staviti sve suhe sastojke, zatim dodati mokre i zamijesiti glatko tijesto. Tijesto razvaljati u krug promjera cca 35 cm. Premjestiti ga na protvan u koji smo stavili papir za pečenje namazan s malo maslinovog ulja. Sad krećemo sa slaganjem pizze – namazati tijesto kiselim vrhnjem, posoliti ga i popariti te pokapati s maslinovim uljem, razmazati da se sve sjedini. Po tome posipati začine. Tikvice ocijediti od vode koju su pustile, najbolje je s prešom u kojoj se inače cijede čvarci – što ih bolje iscjedimo, tijesto će biti bolje i neće biti raskvašeno. Poslagati naribane tikvice po podlozi, na to poslagati mozzarellu, posipati parmezanom i natrgati gorgonzolu. Gore na to možemo staviti bilo koji sastojak po želji, usoljene inćune, špek ili šunku, ali mi smo se ovaj put odlučili na gljive, točnije šampinjone narezane na kriške. Na kraju se može još jednom posipati sa začinima i malo posoliti, ali treba paziti da se ne presoli. Staviti peći, pizzi bi trebalo biti dovoljno 10-15 minuta, ovisno o pećnici. Prvi znak da je pri kraju bit će miris.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.