Mnoge namirnice koje sadrže cink, imaju i željeza u sebi. Željeza ima u crvenom mesu, iznutricama, jajima, peradi, ribi, mahunarkama (leća, grah, slanutak), zelenom lisnatom povrću (špinat, blitva), sjemenkama (sjemenke suncokreta, bundeve, chia sjemenke), žitaricama (zob, kvinoja)... Željezno je saveznik u održavanju zdravoga imunosustava. Izvori željeza su i aronija, suhe marelice, grožđice, a ima ga i u cikli.
Taj gomolj, jednako kao i bobičasto voće te zeleno lisnato povrće poput špinata i blitve, uz željezo sadrži i vitamin C, koji je, ističu nutricionisti, važan za bolju apsorpciju željeza. Osjećate li se umorno, vrti vam se u glavi, imate kratak dah i blijedi ste, može biti da imate manjak željeza. Preporučena količina željeza za žene je, prema knjizi Leksikon hranjivih tvari, 18 mg, što je više od one za muškarce, koja iznosi 8 mg na dan. Kod manjka željeza u organizmu prije svega treba voditi računa da se ne jedu namirnice koje ga dodatno crpe iz organizma, kao što su kava i čaj te duhan.
SASTOJCI:
2,5 šalice brašna T 850
150 g tamne čokolade, nasjeckane na komadiće
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
1 vanilin-šećer
100 g mljevenih badema
2 sirove cikle srednje veličine, krupno naribane
1/2 šalice hladno prešanog suncokretova ulja
1,5 šalica jabučnog soka
5 žlica meda ili 1/2 šalice agavina sirupa
150 g čokolade
1 žlica hladno prešanog suncokretova ulja/biomargarina
1 dl soka od jabuke (ili sojina/zobena vrhnja)
PRIPREMA:
Nasjeckati ili krupnije naribati čokoladu i ostaviti sa strane. Naribati i svježu ciklu pa i nju ostaviti sa strane. U posudu staviti brašno, vanilin-šećer, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Samljeti bademe u sjeckalici za orašide ili u jačem blenderu i dodati ih suhim sastojcima. U drugoj posudi promiješati tekuće sastojke: sok od jabuke, suncokretovo ulje, agavin sirup ili med pa dodati naribanu ciklu. Tekuće sastojke umiješati u suhe sastojke i lagano miješati da se dobije jednolična smjesa. Pripremiti kalup za muffine, staviti papirnate košarice i zagrijati pećnicu. Lagano žlicom stavljati smjesu u kalup, s tim da se udubljenja pune nešto više od pola kako bi ostalo mjesta da se muffini dignu prilikom pečenja. Muffine peći na 180 °C oko pola sata. Kad se ohlade, ukrasiti ih se može rastopljenom čokoladom ili ih posipati mljevenim bademima.
* Iz kuharice "Jela zdrava i fina – proljeće, ljeto, jesen, zima", u sklopu projekta "Zdravo i fino" DND-a Zabok