Izvorno su se pripremale od kukuruznog brašna, takve tortilje jele su se tisućama godina na sjeveru, sjeverozapadu i sjeveroistoku Meksika, gdje su bile glavna hrana američkih indijanskih plemena. U novije vrijeme, i druge zemlje počele su se zanimati za meksičku kuhinju pa se meksička hrana proširila osobito u Sjevernoj Americi, Europi i istočnoj Aziji. Tortilja je zbog svoje jednostavnosti i kompletnog obroka postala hit i kod nas, a posebno se slatko jede ako ju spečete sami. Prije nego što dodate svoje nadjeve, trebali biste tortilju malo zagrijati u pećnici, na štednjaku ili u mikrovalnoj pećnici. Manja je vjerojatnost da će topla tortilja puknuti nego hladna tortilja ili tortilja sobne temperature. Mota se na više načina, najbitnije je tortilju napuniti blizu sredine, odnosno žlicom staviti nadjev odmah ispod sredine. Nadjev se slaže u ravnu liniju i ne skuplja se u hrpu, ne pretrpava se njime tortilju. Evo kako ih napraviti kod kuće.
Sastojci za tortilje:
Umijesite čvrsto tijesto od:
400 g glatkog brašna
1 žličica soli
1 prašak za pecivo
cca 3,5 dl vode
15 ml ulja
Priprema:
Oblikujte deset kuglica otprilike iste veličine i ostavite da odstoje 20-ak minuta. Svaku razvaljajte po pobrašnjenom masnom papiru. Ako je tijesto previše ljepljivo, dodajte više brašna. Pravilan oblik formirajte tako da utisnete tanjur pa obrežite rubove. Zagrijte tavu po kojoj ste kistom nanijeli ulje. Preokrenite tortilju zajedno s masnim papirom na tavu tako da papir bude gore. Pritisnite ga rukom i gnječilicom za krumpir. Kad tortilja pečena papir će se na mjestima početi dizati. Rukom lagano uklonite papir s tijesta i okrenite tortilju kao palačinku da se lagano zapeče i s druge strane. Pečene tortilje redom slažite na mokru krpu pa ih zamotajte. Tako neka odstoje dok ne pripremite nadjev. Prilikom pripreme pripazite na jačinu vatre da tortilje ne bi zagorile.
Sastojci za nadjev:
600 g junećeg buta (jednom mljeven)
100 g kozjeg sira
salata
200 g paprike
150 g rajčice
100 g mladog luka
bosiljak
1 žlica octa
sol, papar
Sastojci za umak:
100 g majoneze
40 g kečapa
25 g hrena
češnjak u granulama
sol, papar
Priprema:
Svo povrće narezati na sitne kockice. Promiješati sve zajedno, dodati ocat, malo soli i papra. Junetinu zapeći na najvišoj temperaturi da se dobije korica, posoliti i poprapriti tijekom pečenja. Tortilju podgrijati i u njoj zapeći kozji sir. Dodati meso i umak koji smo prethodno zamiješali. Na to staviti svježu salatu. Zamotati i poslužiti.