korizmena kuharica

RECEPT DANA Napravite bistranske žuljčice – korizmeno jelo naših starih

Foto: shutterstock
RECEPT DANA Napravite bistranske žuljčice – korizmeno jelo naših starih
14.02.2024.
u 10:30
U središnjoj Hrvatskoj bile su neizostavne bistranske žuljčice, a mi imamo recept!
Pogledaj originalni članak

Nekad su vjernici postili baš svih 40 dana korizme, obitelji bi se svake večeri okupljale oko stola i zajednički molile krunicu, a odlazilo se i na večernice, klanjanja s blagoslovom, koje su se održavale svaki dan. Tijekom cijelog Velikog tjedna obavljalo se veliko čišćenje kuće i dvorišta, a na Veliku subotu pekle su se pince i slatke pogače, kuhale kobasice, šunke i bojile pisanice koje su se u nedjelju ujutro, na Uskrs, nosile u crkvu na blagoslov. U središnjoj Hrvatskoj bile su neizostavne bistranske žuljčice, a mi imamo recept!

Sastojci:

  • kuhani grah (najbolje brašnast)
  • luk
  • češnjak
  • crvena slatka mljevena paprika
  • maslac

VEZANI ČLANCI: 

Priprema: Grah skuhajte, zgnječite pa u njega umiješajte na maslacu preprženi sjeckani crveni luk i češnjak te crvenu slatku mljevenu papriku. Po potrebi dosolite. Oblikujte po želji prgice ili kuglice i kratko ih prosušite na zraku.

Savjet: Žuljčice su izvrstan prigrizak, ne samo u vrijeme posta. Izvan korizme možete ih obogatiti i svinjskom mašću i preprženim kockicama suhe slanine ili pak usitnjenim čvarcima. U bistranskom su se kraju u vrijeme posta žuljčice obično posluživale uz prežganu juhu i ćoravi gulaš (od krumpira). 

Napravite fritule kod kuće: Imamo savršeni recept s kojim nema 'dizanja' tijesta i gotove su za čas

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.