Danas nam završava fašničko doba, a krafne su neizostavan dio toga. Punjene marmeladom, čokoladom ili prazne, odluka je na vama, a mi imamo recept uz koji će vam svaki put ispasti savršeno. Samo nekoliko sastojaka i malo dobre volje dijeli vas od vrućih, domaćih krafni.
Sastojci:
- 2 jaja
- 3 dl mlijeka
- 100 g margarina
- 20 g kvasca
- 3 žlice šećera
- 1 žličica soli
- malo ruma
- naribana korica limuna
- brašno 650-700 g
- ulje za prženje
- šećer u prahu za posipanje
VEZANI ČLANCI:
Priprema:
1. U malo mlakog mlijeka razmutite kvasac s malo šećera i malo brašna te ostaviti na toplom da nadođe.
2. Umutite jaja i šećer te dodajte sol, rastopljeni margarin, nadošli kvasac, rum i koricu limuna.
3. Kad se sastojci sjedine, dodajte nekoliko žlica brašna, izmiješajte, dodajte malo mlijeka i tako do kraja stavljajte naizmjenično brašno i mlijeko. Brašno dodavati postupno da se umijesi glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu. Tijesto treba biti elastično.
4. Pokriti krpom i ostaviti na toplom da se tijesto udvostruči. Ponovno ga umijesiti, ali ne lupati već povlačiti žlicom prema gore i ostaviti da još jednom naraste.
VEZANI ČLANCI:
5. Tijesto istresti na pobrašnjenu radnu površinu, umijesiti ga i ostaviti da se odmara 15-ak minuta.
6. Tijesto razvaljati na 1 cm debljine i vaditi krugove čašom. Ostaviti da narastu 20 min (nakon 10-ak min okrenuti i ostaviti još 10-ak min).
7. U duboku posudu stavite ulje i zagrijte ga (ulje ne smije biti previše zagrijano jer će krafne brzo izgorjeti)
8. Nadošle krafne stavite u vruće ulje, prevrnute u odnosu na ono kako su stajale na stolu, stranu koja je bila prema gore prvu pržite.
9. Od ove količine dobit ćete oko 30 krafni. Uživajte!
Napravite fritule kod kuće: Imamo savršeni recept s kojim nema 'dizanja' tijesta i gotove su za čas
Znam samo da je šećer u prahu br. 1 za stvaranje karijesa.