Ove ukusne kiflice rade se bez mlijeka i bez jaja, idealne su i za dane posta, samo što se tada maslac treba zamijeniti margarinom, kako piše Večernji.ba.
Sastojci:
1 kg mekog brašna, tip 400
500 ml vode
1 kocka (50 g) svježeg kvasca
3 pune žlice šećera
1 žlica soli
100 ml ulja
VEZANI ČLANCI:
Za premaz: majoneza (posna ili obična) i sezam za posipanje
Za preljev: 250 g maslaca ili margarina
Priprema:
U 500 ml tople vode rastopite kvasac i jednu žlicu šećera. Prosijano brašno uspite u posudu, dodajte ostatak šećera, sol, vodu s kvascem i ulje. Lagano umijesite, uz eventualno dodavanje brašna kako bi vam tijesto bilo glatko i meko te da se ne lijepi. Sve se radi odmah, ni kvasac ni tijesto ne ostavljajte da raste. Ovisno o tome koju veličinu kiflica želite, dijelite tijesto na veće ili manje loptice. Valjkom razvucite tijesto u oblik elipse pa stavite fil po želji (sir, šunku ili džem, marmeladu…) i rukama lagano urolajte u kiflicu.
Posudu za pečenje podmažite margarinom i posložite kiflice s razmakom od barem 2 cm jer dosta narastu dok se peku. Ostavite ih na toplom mjestu oko dva sata pa narasle kiflice premažite majonezom i pospite sezamom. Pećnicu ugrijte na 220 stupnjeva i pecite dok kiflice ne porumene. Pazite da se ne prepeku! Margarin ili maslac otopite i ugrijte u lončiću s poklopcem. Pečene, tople kiflice odmah prelijte vrućim margarinom, na svaku kiflicu po žlicu do dvije i ostavite da se ohladi.
Znate li što treba dodati u smjesu za palačinke da uvijek ispadnu savršene?