priprema je skroz jednostavna

RECEPT DANA Prava ljetna kombinacija: Napravite osvježavajuću tortu od borovnica i lavande

@jasmina.kovarbasic
08.07.2024.
u 09:30

Ova torta nije samo poslastica za nepce, već i vizualni užitak, zahvaljujući svojoj nestvarno ljubičastoj boji.

Torta od borovnica i lavande je pravo kulinarsko remek-djelo koje spaja svježe voćne arome s delikatnim cvjetnim notama. Ova torta donosi osvježavajući spoj slatkoće borovnica i suptilne gorčine lavande, stvarajući neodoljivu kombinaciju okusa. Baza od prženih lješnjaka i mljevenih keksa daje savršenu hrskavu teksturu koja se savršeno uklapa s kremastim nadjevom. Ova torta nije samo poslastica za nepce, već i vizualni užitak, zahvaljujući svojoj nestvarno ljubičastoj boji. Recept je podijelila food blogerica @jasmina.kovarbasic. Uživajte! 

Sastojci: 

Za podlogu:⠀

  • 250 g mljevenog keksa
  • 150 g prženih mljevenih lješnjaka
  • 100 g otopljenog maslaca
  • 5 žlica šećera 
  • 7-8 žlica soka od limuna
  • Po potrebi dodajte 2-3 žlice mlijeka 

VEZANI ČLANCI: 

Za kremu:⠀

  • 300 g smrznutih borovnica
  • 1 puna žličica jestive lavande (samo jedna inače bi okus bio gorak)⠀
  • 3 žlice smeđeg šećera
  • 350 g krem ​​sira
  • 3 žlice kiselog vrhnja
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 100 g šećera 
  • 1 žličica arome vanilije
  • 1 vrećica želatine

Priprema: Sastojke za podlogu dobro izmiješati, pa utisnuti na papir za pečenje u kalup promjera 24 cm. Stavite u frižider dok pripremate nadjev. Borovnice stavite u lonac s 50-100 ml vode, dodajte 3 žlice šećera i punu žličicu lavande. Kuhajte na umjerenoj vatri dok ne dobijete gustu smjesu poput sirupa. Izmiksajte štapnim mikserom (možete ostaviti s komadićima borovnica ako vam ne smeta). Ostaviti sa strane da se ohladi. Želatinu razmutiti s 4-5 žlica vode. Kad nabubri stavite u mikrovalnu na 15-20 sekundi pa vruće ulijte u smjesu borovnica i lavande i zagrijte još par sekundi. 

VEZANI ČLANCI: 

U dubokoj zdjeli pomiješajte sir, slatko vrhnje, šećer i aromu vanilije (posebno umiksati slatko vrhnje i sjediniti sa ovom smjesom). U smjesu s borovnicama, lavandom i želatinom prebacite par žlica kreme. Dobro izmiksajte, pa sve dobro sjedinite mikserom s ostatkom kreme. Kremu prelijte preko podloge i stavite u hladnjak na par sati prije posluživanja.

Želite peći kolač, ali nemate mlijeko? Nema problema, postoji nekoliko namirnica koje možete koristiti umjesto njega:

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije