Ovo je jedan zanimljiv čoko kolač bez pečenja, s podlogom od tamne čokolade i keksa, voćnom kremom od borovnica i kupina, divne ljubičaste boje i s glazurom od bijele čokolade. Ovaj ljubičasti čoko kolač svidjet će se svim ljubiteljima osvježavajućih voćnih kolača, ali isto tako i čokoljupcima. Kolač je s food bloga @natalija_mysticckes. Uživajte!
Sastojci:
Za podlogu:
- 250 ml mlijeka
- 3 žlice šećera
- 1 žličica arome vanilije
- 150 g čokolade za kuhanje
- 100 g margarina
- 400 g izlomljenog petit keksa
VEZANI ČLANCI:
Za ljubičastu kremu od borovnica i kupina:
- 450 g borovnica i kupina (u željenom odnosu)
- 150 g šećera
- 100 ml vode
- sok pola limuna
- 1 vrećica želatine – 10 g
- 250 g mascarponea
- 200 ml slatkog vrhnja
Za ganache od bijele čokolade:
- 100 ml slatkog vrhnja
- 250 g bijele čokolade
Priprema:
Podloga: Stavite u lonac mlijeko, šećer i aromu vanilije pa zagrijavajte na srednjoj vatri do vrenja. Dodajte čokoladu izlomljenu na kocke i margarin pa miješajte dok se sve ne otopi. Neka provrije, pa skinite sa vatre. Odmah u toplo ubacite sitno izlomljen petit keks i dobro promiješajte. Uzmite dublji pleh dimenzija 28×20 cm, blago nauljite dno da se smjesa ne zalijepi i izlijte smjesu. Žlicom rasporedite i utisnite tako da izravnate podlogu. Stavite u frižider dok pripremate kremu, da se ohladi i stegne.
VEZANI ČLANCI:
Ljubičasta krema od borovnica i kupina: Smrznute ili svježe borovnice i kupine stavite u lonac, dodajte šećer, vodu i sok limuna. Stavite na srednju vatru i prokuhajte 5-10 min, dok se voće ne raspadne. Kada se voće raspalo, skinite sa vatre i propasirajte ga da se odstrane koštice i kožice sa borovnica. Želatinu pomiješajte s 4 žlice hladne vode i ostavite da nabubri. Otopite na najmanjoj vatri i umiješati u toplu kašu od voća. Neka se ohladi na sobnoj temperaturi.
Mascarpone stavite u plastičnu posudu i izmiksajte da postane pjenast. Dodajte mlaku kašu od voća i mikserom na najmanjoj brzini lijepo sjedinite. U drugoj posudi posebno umutite slatko vrhnje u srednje čvrst šlag, i ručno ga žicom umiješajte u mascarpone s voćem. Kremu nanesite na ohlađenu podlogu i poravnajte. Stavite u hladnjak na najmanje 1-2 sata da se krema stegne prije stavljanja ganache glazure. Ovo je jako važno jer, ako se krema nije stegla, a stavljate odozgo glazuru, mogu vam se pomiješati slojevi. Kolač možete staviti na 20-30 minuta u zamrzivač, ako želite ubrzati vrijeme hlađenja kreme. Također, možete koristiti samo borovnice ili samo kupine, smrznuti miks šumskog voća ili maline.
Ganache od bijele čokolade: Zagrijte slatko vrhnje do vrenja pa skinite sa vatre. Ubacite bijelu čokoladu izlomljenu na kocke, neka odstoji tako minutu-dvije, pa miješajte žicom dok se sva čokolada ne otopi i dok ne dobijete glatku i sjajnu glazuru. Izlijte ganache preko ohlađene ljubičaste kreme i poravnajte. Kolač stavite u frižider na par sati, a najbolje preko noći, da se dobro ohladi i stegne.
Znate li što treba dodati u smjesu za palačinke da uvijek ispadnu savršene?