Ova rolada s piškotama i jagodama ukusan je kremasti desert bez pečenja, kao stvoren za tople dane. Priprema je brza i jednostavna, a tako je dekorativan, lagan i osvježavajući. Krema je na bazi slatkog vrhnja s dodatkom bijele čokolade, a u sredinu se slažu cijele jagode. Može se raditi i sa drugim voćem, bitno je da je svježe. Recept je podijelila food blogerica @natalija_mysticcakes. Uživajte!
Sastojci:
Za roladu:
- 200 g piškota (24 komada)
- 120 ml vode
- 1 žličica nescafea
Za nadjev:
- 100 g otopljene bijele čokolade
- 250 ml slatkog vrhnja
- 2 žlice šećera u prahu
- 1 žličica arome vanilije
- 150 g kiselog vrhnja
VEZANI ČLANCI:
Još:
- 12 svježih jagoda
- Za ukras:
- slatko vrhnje ili šlag
- svježe jagode
Priprema: Prvo skuhajte kavu i ulijte je u duboki tanjur da se ohladi. Pripremite pleh na koji ćete slagati roladu i obložite ga velikim komadom aluminijske folije, a na njega stavite dva komada prozirne folije spojene po sredini, tako da krajevi vise s pleha s obje strane. U ohlađenu kavu umočite piškote s obje strane vrlo kratko, doslovno na sekundu, pa ih posložite u dva reda po 12 komada, jedan do drugog. Neka šećerni dio piškota bude okrenut prema gore.
Sada dva kraja prozirne folije preklopite preko piškota tako da budu posvuda pokrivene i ostavite ih da odstoje oko sat vremena na sobnoj temperaturi. Napomena: Ovo je jako bitno kako bi piškote omekšale i kako se ne bi lomile prilikom oblikovanja rolade.
RECEPT DANA:
Krema: Otopite bijelu čokoladu izlomljenu na kocke i malo prohladite. Slatko vrhnje umutite do pola sa šećerom u prahu i aromom vanilije, dodajte kiselo vrhnje pa još jednom umutite mikserom dok se sve ne sjedini u čvrstu i pjenastu kremu. Na kraju ulijte ohlađenu bijelu čokoladu i žlicom lijepo sjedinite.
Formiranje rolade: Na omekšane piškote nanesite kremu i ravnomjerno rasporedite preko cijele površine. Špatulom lijepo poravnajte. Jagode operite i posložite ih jednu do druge na sredinu. Sada uzmite krajeve prozirne folije i podignite ih tako da se piškote saviju prema unutra kako bi dobili oblik rolade. Alu foliju koja je ispod prozirne također podignite oko rolade i pričvrstite odozgo, tako da vam folija što čvršće stoji oko rolade. Ovako umotanu roladu stavite u frižider na par sati da se dobro stegne, a potom skinite foliju. Roladu ukrasite šlagom i svježim jagodama.
Čokoladni keksi od samo pet sastojaka pravi su hit na internetu!