Komiška pogača jedno je od najpoznatijih tradicionalnih jela u Hrvatskoj, a Prijatelji životinja napravili su svoju verziju pogodnu za sve one koji ne jedu namirnice životinjskog podrijetla, ali i one koji žele probati nešto novo i drukčije. Za pripremu ćete morati odvojiti malo više vremena, ali kada miris pogače prekrije vaš dom, znat ćete da se isplatilo.
Sastojci:
- 800 g oštrog brašna
- 1 vrećica suhog kvasca
- 500 ml vode (polako dodavati koliko je potrebno)
- žličica soli
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 srednje velika luka
- 5 režnjeva češnjaka
- 1 žličica algi* (za jači morski okus dodati više algi)
- 2 žličice soli
- 2 žlice maslinova ulja
- 3 suhe rajčice
- papar
- origano (ili druge začine po želji)
VEZANI ČLANCI:
Priprema:
1. Pomiješati brašno sa suhim kvascem, dodati sol te zatim vodu i maslinovo ulje, nekoliko minuta mijesiti tijesto pa ga zatim na toplom mjestu ostaviti da se diže dok ne naraste barem duplo.
2. Pripremiti nadjev pirjanjem luka, zatim dodati usitnjeni češnjak, narezane rajčice te alge.
3. Dodati papar, origano ili druge začine po želji.
4. Zagrijati pećnicu na 190º C.
5. Kada se tijesto diglo, ponovo ga premijesiti i podijeliti na dva nejednaka dijela, veći razvaljati i postaviti na dno pleha veličine štednjaka na papir za pečenje.
6. Nadjev rasporediti po tijestu.
7. Drugi dio tijesta razvaljati i postaviti preko nadjeva.
8. Donji dio tijesta uvrnuti preko gornjeg i, ako je potrebno, s malo vode zalijepiti gornje i donje tijesto i utisnuti vilicom. Isto tako vilicom treba popikati površinu kako ne bi previše naraslo tijekom pečenja.
9. Premazati maslinovim uljem.
10. Peći u vrućoj pećnici oko 45 minuta.
Viralni veganski recept: Ispečete kore od banane i dobijete – slaninu!