Bez pečenja!

RECEPT DANA Za sve slatkoljupce: Tart od čokolade i karamele

Foto: @natalija_mysticcakes
RECEPT DANA Za sve slatkoljupce: Tart od čokolade i karamele
25.09.2024.
u 09:30
Tart ohladite u hladnjaku da se svi slojevi stvrdnu, a prije kušanja ostavite da malo odstoji na sobnoj temperaturi za potpuni užitak.
Pogledaj originalni članak

Ovaj tart od čokolade i karamele sastoji se od podloge od keksa s maslacem i čokoladom, sloja neodoljive slane karamele, čokoladnog ganachea od tamne i mliječne čokolade, a sve to ukrašeno je nježnom mascarpone kremom s okusom vanilije. Savršen je za sve prigode, a oduševit će slatkoljupce svojim nevjerojatnim okusom. Recept je podijelila food blogerica @natalija_mysticcakes. Uživajte! 

Sastojci

Za podlogu:

  • 100 g maslaca
  • 50 g čokolade za kuhanje
  • 300 g mljevenog keksa (petit, plazma i sl.)
  • 1 žlica kakaa
  • 50 ml mlijeka

VEZANI ČLANCI: 

Za karamel:

  • 200 g šećera
  • 120 g neutralnog mliječnog vrhnja za kuhanje (20% m.m.)
  • 90 g maslaca
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica arome vanilije

Za čokoladni ganache:

  • 120 ml slatkog vrhnja
  • 60 g čokolade za kuhanje
  • 60 g mliječne čokolade

Za mascarpone kremu:

  • 120 g mascarponea
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 1 žličica arome vanilije
  • 100 ml slatkog vrhnja

GALERIJA: Napravite sladoled kod kuće - bez aparata: Otkrivamo i kako da ostane kremast!

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Priprema: Za podlogu u lončiću otopiti maslac sa čokoladom i ostaviti sa strane da se ohladi. Kekse sameljite i pomiješajte s kakaom. Dodajte ohlađeni otopljeni maslac sa čokoladom i dobro promiješajte. Na kraju dodajte mlijeko i sve još jednom dobro promiješajte. Uzmite kalup za tart promjera 23 cm, istresite smjesu za podlogu i dobro je utapkajte rukama po cijeloj površini, tako da pokrije i rub kalupa. Ako radite u kalupu za tortu, podignite podlogu barem 1,5-2 cm u visinu. Ovako napunjenu podlogu stavite u hladnjak dok pripremate karamel.

Karamela: U lonac  stavite šećer, stavite na štednjak na srednju vatru i miješajte dok se sav šećer ne otopi. To će trajati 10-15 minuta. Pazite da ne potamni previše! Čim dobijete lijepu bakrenu boju karamela, maknite ga s vatre, a ako ostane još koja grudica neotopljenog šećera, ne brinite - karamel dugo zadržava toplinu, pa samo miješajte dok se sav ne otopi. Sada u karamel dodajte maslac izrezan na kockice, malo promiješajte i odmah ulijte vrhnje za kuhanje. U ovoj fazi će se karamela zapjeniti, a zatim opet stvrdnuti – ne brinite, tako treba biti. Samo vratite na vatru i miješajte pjenjačom dok se opet sve ne otopi i poveže u glatku smjesu. Maknite s vatre, dodajte žličicu soli i aromu vanilije te dobro promiješajte. U šalicu odvojite malo karamele za ukrašavanje (2-3 žlice) a ostatak karamele prelijte preko podloge i vratite u hladnjak da se stegne dok pripremate ganache.

VEZANI ČLANCI: 

Čokoladni ganache: Slatko vrhnje zagrijte do vrenja, maknite s vatre i dodajte obje vrste čokolade izlomljene na kockice. Pustite da tako odstoji minutu pa dobro miješajte dok se sva čokolada ne otopi i dobijete sjajni ganache. Odmah toplo preliti preko karamela i razmazati žlicom do rubova tarta. Vratite u hladnjak da se ganache stegne.

Mascarpone krema: Mascarpone sobne temperature pomiješajte sa šećerom u prahu i aromom vanilije. Slatko vrhnje samo malo umutiti da bude mekše, a u mascarpone dodavati žlicu po žlicu i lagano ručno miješati. Krema ne smije biti pregusta, već kremasta. Puniti vrećicu kremom, staviti željeni nastavak i ukrasiti tart. Ako ste karamel odvojili za ukrašavanje, zagrijte ga par sekundi u mikrovalnoj ako se stvrdnuo da opet postane tekuć i uz pomoć žlice prelijte preko kreme. Tart ohladite u hladnjaku da se svi slojevi stvrdnu, a prije kušanja ostavite da malo odstoji na sobnoj temperaturi za potpuni užitak.

Čokoladni keksi od samo pet sastojaka pravi su hit na internetu!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.