Kada se radi o zdravim i ukusnim obrocima, popečci od kvinoje savršen su izbor. Oni kombiniraju prednosti kvinoje, superhrane bogate proteinima i vlaknima, s raznovrsnim povrćem i začinima, stvarajući ukusnu i zadovoljavajuću alternativu tradicionalnim mesnim popečcima. Idealni su za sve koji žele smanjiti unos mesa ili traže ukusnu opciju za vegetarijanski ili veganski obrok. Jednostavni za pripremu i puni okusa, ovi popečci mogu se poslužiti kao glavno jelo uz salatu, kao dodatak sendvičima ili kao zdrav snack. Recept je s food bloga eatbetter.de. Uživajte!
Sastojci:
- 200 g kvinoje
- 1 luk
- ½ stabljike poriluka
- 1 mrkva
- 1 vezica korijandera ili peršina
- 1 žličica repičinog ulja
- 500 ml juhe od povrća (po mogućnosti domaća ili organska instantna juha)
- 2 žlice kukuruznog škroba (npr. krumpirov škrob)
- 6 žlica zobenih pahuljica
- 4 žlice suncokretovih sjemenki
- 1 žličica curry praha
- ½ žličice kurkume
- papar
- sol
- 1 jaje
- 2 žlice repičinog ulja za pečenje
VEZANI ČLANCI:
Priprema: Kvinoju stavite u sito, isperite i ocijedite. Luk ogulite i sitno nasjeckajte, poriluk prepolovite po dužini, dobro operite, očistite, osušite i narežite na sitne polukolutove. Mrkvu ogulite, očistite, operite i naribajte na sitno. Korijander ili peršin operite, otresite i sitno nasjeckajte.
VEZANI ČLANCI:
U širokom loncu zagrijte 1 žličicu uljane repice, dodajte luk i poriluk te pržite na srednjoj vatri 2-3 minute. Dodajte kvinoju, deglazirajte temeljcem od povrća i pustite da zavrije. Ostavite da se kuha oko 10 minuta na laganoj vatri sa zatvorenim poklopcem i zatim ostavite da se ohladi. U zdjelu stavite naribanu mrkvu, nasjeckano začinsko bilje, kukuruzni škrob, zobene pahuljice, suncokretove sjemenke, curry prah i kurkumu. Dodajte mješavinu kvinoje i poriluka i dobro promiješajte. Začinite paprom i malo soli. Zatim umiješajte jaje i od smjese oblikujte 12 popečaka. Zagrijte ulje repice u tavi i pržite popečke od kvinoje dok ne porumene, oko 4-5 minuta sa svake strane.
Znate li kako se ispravno sprema bijela riža? Ovako svaki put ispada odlično: