Babka je slatki pleteni kruh koji potječe iz židovskih zajednica Poljske i Ukrajine. Njegova slojevita struktura i bogati čokoladni okus čine ga idealnim izborom za sve vrste okupljanja ili kao posebna poslastica za vašu obitelj. Nadijevajte ovaj slatki kruh po vašim željama – čokoladom, voćem ili cimetom. Uživajte u svakom zalogaju ovog tradicionalnog, a opet uvijek modernog kolača! Recept je podijelila food blogerica @nbedrica. Uživajte!
Sastojci:
Tijesto:
- 500 g brašna
- 1 suhi kvasac
- 80 g šećera
- 1 žličica soli
- 1 jaje
- 100 g otopljenog maslaca
- 150 ml mlijeka
- 100 ml vode
- 2 žlice kiselog vrhnja (može i čvrsti ili grčki jogurt)
- korica limuna/naranče
Nadjev:
- Po želji – namaz Nutella i mljeveni lješnjak
VEZANI ČLANCI:
Priprema: Staviti sve suhe sastojke te dodati mokre. Maslac otopiti na laganoj vatri. Maknuti s vatre. Dodati mu mlijeko i vodu da bude mlako te staviti u suhe sastojke. Od svih sastojaka zamijesite glatko tijesto. Radite s mikserom s nastavkom za tijesto dok ide. Što više mijesite, tijesto će biti bolje. Nemojte dodavati brašno. Tijesto pokrijte i stavite na toplo da se diže.
VEZANI ČLANCI:
Kad se tijesto diglo, razvaljati ga u obliku pravokutnika, namazati Nutellom, posuti mljevenim lješnjacima, zarolati u roladu te tu roladu prerezati na pola i onda ta dva dijela isprepletete. Staviti na pleh koji ste namazali maslacem ili stavite papir za pečenje. Kad sve pripremite, pokrijte kolač krpom i neka bude još nekih 20 minuta na toplom. Pećnicu zagrijati na 180°C. Prije pečenja otopite malo maslaca na laganoj vatri i njime premažite babku te stavite peći nekih 25 do 30 min.
Čokoladni keksi od samo pet sastojaka pravi su hit na internetu!
Žuti karton zbog čuđenja o podrijetlu kolača? Pored katolika i pravoslavaca? Svaka čast. Židovi se ne smiju spomenuti.