Panna cotta tart s jagodama je neodoljiv desert koji spaja kremastu teksturu panna cotte s hrskavom tart korom i svježim jagodama. Spoj bogatog, kremastog punjenja i prhke kore čini ovaj tart pravim gastronomskim užitkom. Priprema panna cotta tarta s jagodama može se činiti kao izazov, no uz nekoliko jednostavnih koraka i pažljivo biranih sastojaka, rezultat će vas oduševiti. Kremasta panna cotta, nježno prožeta vanilijom, savršeno se slaže s osvježavajućim jagodama, stvarajući desert koji će zadovoljiti i najzahtjevnije nepce. Recept je s food bloga @einfachbacken. Uživajte!
Sastojci:
Za tijesto:
- 80 g šećera u prahu
- 60 g mljevenih badema
- 150 g hladnog maslaca
- 1 prstohvat soli
- 1 jaje
- 225 g pšeničnog brašna (tip 405)
VEZANI ČLANCI:
Za panna cotte kremu:
- 3 listića želatine
- 500 g vrhnja
- 90 g šećera
- 125 g mascarponea
- ½ žličice ekstrakta vanilije
Za dekoraciju:
- 150 g svježih jagoda
- 125 g svježih malina
Priprema: Za tijesto, u zdjelu stavite bademe sa šećerom u prahu, dodajte hladni maslac u komadićima, sol i jaje. Sastojke mijesite oko 5 minuta. Na kraju dodajte brašno i sve zamijesite u kompaktno tijesto. Tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte u foliju i ohladite oko 30 minuta. Lagano namastite kalup za tart (Ø 28 cm).
VEZANI ČLANCI:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva gornje/donje topline (pećnica s ventilatorom: 160 stupnjeva). Ohlađeno prhko tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na cca 5 mm debljine, stavite u kalup i čvrsto pritisnite rub. Rubove tijesta koji strše odrežite nožem. Podlogu od tijesta nekoliko puta izbosti vilicom. Podlogu pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta. Pustite da se skroz ohladi oko 1 sat pa je izvadite iz kalupa.
Za izradu panna cotta kreme želatinu namočite u hladnoj vodi. U lonac stavite vrhnje i šećer i lagano kuhajte oko 5 minuta. Dodajte mascarpone i promiješajte. Dodajte ekstrakt vanilije. Kuhajte još 5 minuta. Maknite posudu s vatre, dobro ocijedite listiće želatine i otopite ih u kremi. Ohlađenu podlogu za tart stavite na tanjur i ulijte otprilike polovinu panna cotta kreme. Tart stavite u hladnjak i ulijte preostalu smjesu do ruba. Ohladite 2 sata. Operite i osušite jagode za dekoraciju te ih posložite na ohlađeni panna cotta tart.
Želite peći kolač, ali nemate mlijeko? Nema problema, postoji nekoliko namirnica koje možete koristiti umjesto njega: