Svako pripremanje zimnice zasigurno ne može proći bez pripreme ajvara. Donosimo vam jedan od domaćih recepata za pripremanje ovog ukusnog namaza.
Sastojci:
10 kg paprika
2,5 kg patlidžana
5 ljutih feferona
5 žlica soli
1 decilitar 9-postotnog octa ili 3 decilitra jabučnog
2 režnja češnjaka
7 decilitara ulja
Priprema:
Operite papriku i patlidžane i ispecite ih u pećnici ili na roštilju. Nakon što se ispeku očistite ih od kožica i sjemenki. Operite ljute feferone i također ih očistite od sjemenki i peteljki te nakon toga paprike, patlidžane i feferone zajedno sameljite u mašini za mljevenje mesa. Dobivenu smjesu stavite u lonac i dodajte 5 žlica soli, 1 decilitar 9-postotnog octa ili 3 decilitra jabučnog, dva režnja protisnutog češnjaka i 7 deci ulja. Sve dobro promiješajte i stavite u pećnicu na 180 stupnjeva da se peče 2 do 3 sata. Povremeno promiješajte. Nakon što je gotovo, ispečenu smjesu ulijte u prethodno oprane i sterilizirane staklenke. Smjesu u svakoj napunjenoj staklenci prelijte sa žlicom vrelog ulja i zatvorite s celofanom ili hermetičkim poklopcem. 'Et voila', dobili ste ajvar koji je kad se ohladi spreman za jelo.