U malim gradovima od samih početaka stjecao se šarm i osebujnost pothvatima koji su trajno obilježili i privlačili građane i posjetitelje iz šireg okruženja. Kada želite upoznati specifičnosti nekoga grada, svakako biste se trebali usmjeriti i na gastronomsku ponudu. Pa sam tako i ja posjetio Sisak i restoran “Cocktail” u središtu grada.
Cocktail je 1991. otvoren kao pečenjarnica koju je obitelj Kramarić već 1995. transformirala u restoran. Osim roditelja, za to su, naravno, zaslužni i sinovi Sanjin, koji je i konobar u restoranu, i Goran, koji je kuhar. Zajedno prolaze dodatne edukacije u zemlji i inozemstvu. Nakon 14 godina rada i razvoja, 2005. renoviraju i proširuju restoran na 150 sjedaćih mjesta s odvojenim malim salonom, uključujući i prekrasnu ljetnu terasu s malim parkom i vodoskokom. Sisak tako dobiva respektabilan restoran s profinjenom gastronomskom ponudom kojeg se ne bi posramili ni veliki gradovi. Naručio sam šumarsku juhu serviranu u bundevi i moram priznati da je to bio odličan izbor. Za glavno jelo Sanjin mi je preporučio teleće obrazine u umaku od Cabernet Souvignona i zapečene špecle sa sirom. Obrazine su bile svježe, umak nije bio prejak, a cjelokupni dojam je da je glavno jelo bilo vrlo ukusno. Ljevance ili špecle, kako ih oni zovu, rade od kvalitetnog Podravkina brašna. Od 50-ak raznih etiketa vina poznatih hrvatskih vinara, bijelih, crvenih i rosea, deset vina toče i na čaše, te dva hrvatska pjenušca. Vino kuće im je poznata autohtona sorta škrlet.
Karta jela nije preopširna i prilagođena je prema potražnji gostiju, a i cjenovno je prihvatljiva. Jela pripremaju od najkvalitetnijih namirnica iz bliže okolice, a iz ponude ću izdvojiti samo neke domaće priloge moslavačke kuhinje, kao bele žgance, pa žgance s prepečenim vrhnjem. Specijelitet lovačke kuhinje je gulaš s gljivama a specijalitet kreativne kuhinje svinjski file u umaku od bundeve sa zelenim krumpirovim tijestom. Tu su i ostala jela tradicionalne posavsko-moslavačke kuhinje i jela kreativne moderne kuhinje. Osoblje njeguje individualni pristup prema svakom gostu, što je jako bitno, a svakako moram pohvaliti čistoću i urednost restorana kao i kvalitetu pribora, tanjura i čaša. Razne deserte rade sami, a za njih koriste Podravkine Dolcela proizvode. Za kraj mog ručka kušao sam autohtonu tortu od muškatne buče ili bundeve s kuhanom kremom od limuna, lagan i ukusan desert.
Od mnogih priznanja s gastronomskih prezentacija izdvojit ću nagradu „Zlatna Viktorija“ kojom je “Cocktail” proglašen kao najbolji restoran u Sisku, Hrvatski sommelier klub također daje nagradu Ivanu Kramariću kao sommelieru, a Goran Kramarić dobiva nagradu od Italian culinary institut Etoile. Želite li organizirati razne proslave ili naručiti catering, u “Cocktailu” će sve to prirediti za vas pa je zato i postao mjesto gastronomskog uživanja i opuštanja.