Turistička patrola

Zapečene palačinke sa sirom kao bakine

28. 11. 2016., Zagreb - Podravka, jelo, recept panirane paprike sa sunkom i sirom  Photo: Danijel Berkovic/PIXSELL
15.12.2016.
u 23:30

Probao sam “Veselog Slavonca”, svinjski file punjen kulenom i feta-sirom s malo kajmaka

U samom središtu Slavonskog Broda na predivnom trgu, samo pedesetak metara od rijeke Save, posjetio sam restoran “Savus” koji se nalazi u sklopu hotela pod istim imenom. Moderno uređen restoran s 80 sjedaćih mjesta nalazi se u podrumu hotela, no dojam je sasvim drukčiji jer su zidovi osvijetljeni i ukrašeni fototapetama s motivima grada pa stječete dojam da gledate u stare zgrade na samom Trgu dr. Ante Starčevića.

U razgovoru s vlasnikom Ivanom Bogovićem saznao sam da posjeduju i dva OPG-a pa stoga imaju i dosta svojih domaćih proizvoda, a i prvi su restoran u Slavonskom Brodu koji je vlasnik HACCP-a, certifikata za zdravu pripremu hrane, u što sam se i sam uvjerio. Od hladnog predjela kušao sam njihov domaći kulin, sušenu slavonsku šunku s malo domaćeg kravljeg sira, te tri vrste domaćeg kruha i dvije vrste peciva, crnog i bijelog, koje također pripremaju sami. Osim tih slavonskih specijaliteta još rade lovačku miješanu salatu, domaći ajvar i pečenu papriku. Za razne juhe koje imaju u ponudi koriste odličan Podravkin temeljac u kocki. Na preporuku vlasnika probao sam izvrsnu kremastu juhu od svježih bukovača, a od nekoliko mesnih jela koja imaju u svojoj karti kušao sam “Veselog Slavonca”: svinjski file punjen kulenom i feta sirom s malo kajmaka i pekarskim krumpirom za prilog. Vrlo ukusno. Osim mesnih jela, u ponudi imaju i razne tjestenine i štrukle te četiri vrste riječne ribe – šarana, soma, pastrvu i smuđa, od kojeg sam kušao file na podlozi od bukovača.

Od tridesetak raznih etiketa vina poznatih i priznatih hrvatskih vinara, mogu se pohvaliti, kaže vlasnik, i s 15 vrsta domaćih rakija. Desert je bio posebno iznenađenje – “Bakine palačinke” punjene sirom i zapečene u vrhnju s finim okusom cimeta. Kao što ih je nekada radila moja baka, a danas ih priprema i moja mama. No, to nije sve, prvi put probao sam dva deserta, a štrudl od morkinja (žute bundeve) s preljevom od vanilije i par kapi bučina ulja bio je poseban. Sve pohvale kuharu Damiru Kindratu jer hranu priprema s puno mašte i ljubavi, a za razne slastice, kaže, koristi i Podravkine Dolcela proizvode. Osobno, malo bih proširio ponudu maslinovih ulja i aceta.

Pribor za jelo, tanjuri i čaše također su zadovoljavajuće kvalitete. Osoblje restorana vrlo je ljubazno, no malo bih promijenio “dress code” da bude kao u prekrasnoj kavani koja ima poseban štih, a nalazi se iznad restorana. U “Savusu” će za vas organizirati i poslovne ručkove ili večere te razne domjenke i konferencijske cateringe. Trebate li predah na putovanju ili ste došli upoznati taj dio Lijepe Naše, čekaju vas raskošno i moderno opremljene sobe s pogledom na korzo i rijeku Savu te vlastito parkiralište. Na kraju posjeta “Savusu” pijem odličan espresso i odlazim zadovoljan što je rijeka Sava u svom toku skrenula u grad i ostavila ime “Savus”. 

>>Kultno mjesto dobre hrane na korzu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije