Svakodnevni obrok s dvije tanke kriške slanine ili kobasice može udvostručiti rizik od bolesti srca, tvrde znanstvenici. Njihovo je istraživanje pokazalo da je začinjeno, soljeno ili na drugi način obrađeno meso može povećati vjerojatnost za razvoj dijabetesa jede li se redovito po 50 grama. Rak debelog crijeva i rak dojke također su povezani s prethodnim konzumiranjem veće količine šunke i slanine.
Neprerađeno crveno meso poput govedine, svinjetine ili janjetine, međutim, ne povećava rizik od bolesti, prenosi Daily Mail. Na Harvard School of Public Health u SAD-u analizirali su prehrambene navike što se mesa tiče na više od milijun ljudi. Zaključio je da oni koji jedu velike količine prerađenog mesa imaju veći rizik srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2 - za srčane bolesti čak 42 posto veći je rizik, a 19 posto za dijabetes tipa 2.
Stručnjaci tvrde da nije meso samo po sebi nezdravo, nego je problem u solima i konzervansima koji se koriste u procesu stvrdnjavanja mesa. Sol povećava krvni tlak. Renato Micha, glavni autor studije objavljene u časopisu Circulation, rekao je da obrađeno meso sadrži u prosjeku četiri puta više soli i 50 posto više konzervansa od neprerađenog mesa.
"To sugerira da razlike u soli i konzervansima, a ne masti, mogu objasniti veći rizik od bolesti srca i dijabetesa", rekao je. British Heart Foundation poručuje da meso još uvijek može biti dio zdrave prehrane koristimo li zdravije metode pripreme poput roštilja.
Volim virsle, spek, cvarke, ribe, morsku kuhinju. Mljac! Sve to treba papati, jer je jako fino. Treba se veseliti. Treba ljubiti. Naravno, ne treba meso zderati svaki dan. Nekad za promjenu treba bit bez jela I mesa, osim onog zivog ( poda se ) I to vam je to. Vince I gemist, apsolutno!! Ne treba vam nikakav bodybuilding ak zivite u skladu sa sobom I sa prirodom.