I mala količina hrane može nam pružiti zadovoljstvo jedemo li sporije i dulje žvačemo. Najnovije istraživanje pokazuje da ljudi koji su pojeli i do 80 posto hrane više, petnaest minuta poslije obroka nisu se osjećali ništa sitije i zadovoljnije...
Ispitanici su jeli čokoladni kolač, pitu od jabuke i čips. Jedna je grupa dobila 100 grama čokolade, 200 grama pite od jabuka i punu zdjelu čipsa, a \"obrok\" je sadržavao ukupno 1370 kalorija. Druga je grupa dobila 10 grama čokolade, 40 grama pite i 10 grama čipsa, a sve je iznosilo 195 kalorija.
Nakon 15 minuta morali su opisati jesu li još uvijek gladni i koliko su bili gladni prije. Zanimljivo, razina zadovoljstva bila je približno ista bez obzira što se jedna grupa \"pretrpala\" slasticama, a druga nije, prenosi Daily Mail.
- Oni koji su dobili velike porcije pojeli su 77 posto više hrane, no nisu osjećali veću razinu zadovoljstva nego grupa koja je jela manje porcije. Rezultati reflektiraju važnost veličine porcija. I manje porcije mogu dovesti do manje gladi i želje za hranom. A sljedeći put kad poželite nešto za grickati, sjetite se da jedna šaka grickalica može donijeti jednako zadovoljstvo kao i dvije - stoji u zaključku istraživanja.
Objašnjenje leži na jeziku i ždrijelu. Ondje se nalaze okusni pupoljci povezani s osjetnim živcima koji prenose podražaje do leđne moždine kad dolaze u dodir s kemijskim tvarima iz hrane. Ovo osjetilo omogućava da uživamo u hrani, no ono se očito ne pojačava s količinom već s duljinom zadržavanja hrane u ustima.
Zato sljedeći put kad režete kolač nemojte se dati zavarati jer će vas i manji komad oraspoložiti...