Sarah Kemp, žena je čija je kritika u svijetu enologije ravna zakonu, a njezin sud uvažavaju i najiskusniji sommelieri, potpisuje uredništvo Decantera, najutjecajnijeg specijaliziranog vinskog časopisa na svijetu. Energiji i dinamičnosti kojima zrače izlagači i Zagreb Wine Gourmet bili su joj dovoljan razloga da, kaže, ponovno dođe u Zagreb.
Decanter, časopis na čijim stranicama se želi naći svaki ambiciozni vinar, pokrenut je 1975. godine u Velikoj Britaniji, a prodaje se u 92 zemlje diljem svijeta.
Čitaju ga pasionirani ljubitelji vina i oni koji u međunarodnom vinskom biznisu donose odluke, a čak je 92 posto čitateljske publike muškog roda.
Bez radnog vremena
– Misija nam je pokriti sve važnije svjetske vinske regije, profilirati najbolje vinare i vinogradske lokacije na svijetu, ali i pomoći čitateljima u razumijevanju vina – objašnjava Sarah Kemp svoj posao na kojem joj – s pravom – zavide mnogi i uz koji je proputovala cijeli svijet.
– Na putu sam najmanje devet mjeseci u godini jer želim iz prve ruke znati što se događa u vinogradima, a to ne možete bez ljudi, susreta oči u oči... Nemam radnog vremena, ni dana, ali evo, ilustracije radi, u veljači sam nadgledala Decanter Fine Wine Encounter, veliki događaj kušanja i ocjenjivanja španjolskih vina, pratila nekoliko vrlo zahtjevnih masterclass vinskih radionica, sudjelovala u organizaciji vinskoga gala događaja u Kraljevskoj operi. Kao kritičarka susrećem brojne ljude. Uza sve to postoje i dnevne rutine: uređivanja časopisa, web-portala koji mjesečno posjeti 250.000 ljudi. Čeka nas Decanter World Wine Award ocjenjivanje vina diljem svijeta, a zbog kojeg su sve oči vinskog svijeta uprte u nas – objašnjava ugledna urednica.
Hrvatsku je posjetila lani, na prošlogodišnjem Zagreb Wine Gourmet festivalu koje je se, kaže, dojmio te je odlučila ponovno doći.
– Očekujem mnoga dobra vina na festivalu, a nadam se da ću ove godine posjetiti i nekoliko vinograda da vidim iz prve ruke kako vaši vinari rade vino i kako žive s njim. Vina su zaista fascinantna, a hranu i turističku ponudu tek moram otkriti. Ono što mogu reći jest da nam sve više vina iz Hrvatske dolazi na ocjenjivanje u Decanter i da su svake godine sve bolja i bolja. Skupili ste već mnogo zlatnih medalja i tu mogu istaknuti vinariju Enjingi koja je trijumfirala na našem ocjenjivanju. Oduševili su me Kozlović i Saint Hills, Krauthaker, a posebno me se dojmio rad male vinarije Bodren. Raduje me što ću ih u Zagrebu ponovno sresti.
Turizam i vino žive zajedno
Sarah Kemp objašnjava kako je ključno da priča o vinu i turizmu idu pod ruku jedna s drugom jer je percepcija zemlje iz koje dolazi vino u vinskom svijetu presudna pri odabiru i određivanju vina.
– Hrvatska je nova u turističkim ponudama. Njegujete dojam netaknute prirode i prekrasnog mora, što vam ide na ruku i u vinskom biznisu. No, vina su još nepoznanica i slabo prisutna u ponudi na ključnim tržištima. U Britaniji većina ljudi ne zna da ste izrazito bogata vinska zemlja. Mogli biste biti aktivniji u promociji vinskih potencijala. Ponuda svjetskih vina je golema i trebate naći načina kako se probiti.
Prema mišljenju Sarah Kemp sajmovi vina prilika su za susrete i povezivanje, predstavljanje...
– U Decanteru to i dokazujemo brojnim festivalima i kušanjima koja organiziramo diljem svijeta. Hrvatska ima veliku šansu nametnuti se u organizaciji vinskih sajmova u cijeloj regiji te privući proizvođače u vinskom svijetu iz manje poznatih zemalja.
Nemojte slucajno u Engleskoj, Njemackoj ili Svedskoj pokusati kupiti Hrvatsko vono, to je absolutna nepoznanica..