Lijep pogled. Schön Blick. U kraju u kojem se sve vrti oko vina, ovdje se priča vrti oko šarana i somova. U Vetovu, mjestu nedaleko od Kutjeva, vlasnica ribljeg restorana kaže:
– Već sa sedam godina naučila sam miksati gostima gemište i bambuse za ovim šankom. To prvo naučiš – kaže Anita Marić Miličević (37). Riba je ovdje na deset metara od stola. U tri bazena plivaju somovi i šarani.
– Kao na moru, gosti sjede pokraj jezera iz kojih je riba koju jedu. Mnogi ni ne vjeruju da je riječ o šaranu koji je do maloprije ovdje plivao. A naše ih kuharice zaista vade iz bazena neposredno prije nego što idu na tavicu. Ili u pećnicu – kažu domaćini.
Tko želi jesti šarana, upravo je sad najbolje doba. Sad je najukusniji.
– Šaran voli zimu. Voli hladnu vodu. I sad je to vrijeme. Gosti nam i dolaze zbog šarana na rašljama, fiš-paprikaša i pijanog šarana.
Pijani šaran jelo je koje se priprema tako da se šaran “napije” graševine, a zatim ide na tavu, a potom i u pećnicu.
Đurđa, kuharica koja ovdje radi 25 godina, jednom je zbog šarana završila u jezeru.
– Bježao je, ali nije mi pobjegao...
Mjesto u kojem je idila, u kućicama na jezeru se može i prespavati, a hrana je vrlo pristupačna. Za jednu osobu, večera stoji 73 kune.