Ako ručno perete lonce, tave i posuđe, vaš je sudoper vjerojatno svaki dan prekriven prljavštinom i masnoćom pa biste ga trebali očistiti prati gotovo svaki dan.
- Trebali biste čistiti sudoper onoliko često koliko i perete suđe. Možda mislite da su voda i sapun za pranje posuđa koji kroz njega prođu dovoljni da se opere, ali sudoper je mjesto idealno za razmnožavanje bakterija, zbog svega što sve završi u njemu kroz dan - kažu stručnjaci iz Home Made Simplea.
Podijelili su i par savjeta za svakodnevno pranje sudopera, za što vam neće trebati puno vremena, kako prenosi Express.
Kokosovo ulje za prehranu, čišćenje, njegu... Odlični razlozi da ga imate u svojoj kuhinji
Isperite ostatke hrane
Prema stručnjacima, trebali biste izbjegavati ostavljati komadiće hrane u sudoperu i isprati ih u odvod jer to može uzrokovati začepljenje. Umjesto toga, sve ostatke odmah bacite u kuhinjsku kantu za smeće.
Operite sudoper sapunom i vodom
Za svakodnevno čišćenje možete pomiješati tekućinu za pranje posuđa i vodu. Oribajte cijelu površinu sudopera kako biste uklonili sve mrlje i ostatke hrane.
Isperite sudoper vodom i osušite ga
Isperite sapunicu i provjerite jeste li izribali i obrisali svaki dio sudopera, uključujući odvod i slavine. Nakon toga ga samo obrišite suhom krpom.
Za dubinsko čišćenje sudopera koje se preporučuje jednom tjedno, stručnjaci savjetuju dezinfekciju, a ako želite ukloniti tvrdokorne mrlje, morat ćete uložiti malo više truda.
- Začepite odvod i napunite sudoper s par litara tople vode pa ubacite žlicu izbjeljivača. Zatim umočite spužvu, obrišite slavinu i ručke i ostavite da stoji najmanje pet minuta. Nakon toga isperite i ostavite da se osuši - objašnjavaju stručnjaci.
Što se tiče tvrdokornih mrlja, kažu, možete koristiti sodu bikarbonu koja zbog svoje kiselosti može razgraditi masnoću, a potrebno ju je samo posuti po mrljama i ostaviti da odstoji prije nego što ga obrišete i isperete.
Pogledajte za što sve možete koristiti tvrdi sapun u kućanstvu!