pomoć ili ne?

Sezona gripe: Cjepivo pomaže u 59% slučajeva

Foto: Reuters/PIXSELL
Sezona gripe: Cjepivo pomaže u 59% slučajeva
28.01.2013.
u 16:53
Čini se da je sadašnje cjepivo slično kao da upotrebljavate iPhone 1.0, a ono što nam treba jest iPhone 10.0, kaže dr. Michael Osterholm
Pogledaj originalni članak

Studija objavljena u uglednom medicinskom časopisu Lancet pokazala je da je cjepivo protiv različitih tipova virusa gripe djelotvorno samo kod 59% zdravih ispitanika mlađe dobi. Riječ je o metaanalizi koja je procijenila čak 31 studiju o djelotvornosti cjepiva protiv gripe u kojoj je dokazano da djelotvornost različitih cjepiva varira od 16 do 76%, što čini prosjek od 59% djelotvornosti kod odraslih osoba. 

Važno je napomenuti da djeca i stariji nisu bili uključeni u metaanalizu. Dr. Michael Osterholm, epidemiolog sa sveučilišta u Minnesoti, o učinkovitosti cjepiva protiv gripe i potrebi za kvalitetnijom zaštitom slikovito se izrazio uspoređivanjem cjepiva s modelima iPhonea te izjavio: „Čini se da je sadašnje cjepivo slično kao da upotrebljavate iPhone 1.0, a ono što nam treba jest iPhone 10.0“. Dr. Michael Osterholm poručuje da ovaj stupanj zaštite nikako nije dovoljan da zaštiti od pandemijske gripe te da je sigurno kako “cjepiva protiv gripe pružaju samo djelomičnu zaštitu.

>>Gripa i osam pogrešaka koje radimo da bismo se zaštitili

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.