ČUVANJE HRANE

Sir i vrhnje spremite naopako, salatu osvježite u hladnoj vodi

Foto: ''
Sir i vrhnje spremite naopako, salatu osvježite u hladnoj vodi
24.02.2012.
u 07:42
Hrana koja se ne može pokvariti jest med. Šećer u medu služi kao konzervans, a kiseline ga čuvaju od bakterija.
Pogledaj originalni članak

U kupnju ne krećite bez popisa i gladni. Ne kupujte nešto samo zato što je na akciji kao ni velika pakiranja ako vam ne trebaju... Takve i slične savjete za uštede u kupnji namirnica već svi znaju. No, uštedi doprinosi i pametno spremanje, odnosno čuvanje hrane da što dulje ostane svježa i da je se što manje baca. Koliko je to važno, govore i podaci da se godišnje u svijetu pokvari čak 1,3 milijarde tona hrane!

Stručnjaci napominju da je jaja najbolje čuvati u kutijama u kojima su i kupljene. Kartonske kutije služe kao zaštita da jaja ne bi upijala mirise. Suhi proizvodi poput tjestenine, brašna ili riže mogu dugo stajati u smočnici. Kako biste spriječili pojavu žižaka, u namirnice stavite lovorov list. Miris lovorova lista pomoći će da ih se riješite i u drugim proizvodima poput zobi, žitaricama...

Nutricionistica Darija Vranešić Bender preporučuje čuvanje hrane u maslinovu ulju.

– Svježi začini, meso ili riba utopljeni u maslinovo ulje mogu stajati u hladnjaku i do nekoliko dana. Odrezak ribe ili mesa na taj se način stabilizira, okus je bolji, kao i nutritivna vrijednost – ističe D. Vranešić Bender te napominje da su sušene rajčice jako skupe (oko 80 kn/kg, op. a.), a vrlo ih je jednostavno osušiti doma na suncu te pohraniti u maslinovo ulje.

Hrana koja se ne može pokvariti jest med. Šećer u medu služi kao konzervans, a kiseline ga čuvaju od bakterija. Meso i mliječne proizvode dobro je staviti u prvi plan u hladnjaku jer imaju kratak rok trajanja i vjerojatnije je da ćete ih potrošiti ako su na vidljivom mjestu. Mlijeko i vrhnje preporučuje se čuvati na policama u hladnjaku, a ne u vratima jer vrata ne uspiju zadržati dovoljno hladnima proizvode zbog stalnog otvaranja. Ostaci hrane spremaju se u posebne posude, ali nije dobro natrpati hladnjak odjednom toplom hranom jer se temperatura može naglo dići, što može dovesti do kvarenja druge hrane.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

VE
Vexans
08:06 24.02.2012.

Vindija mlijeko--hrvatsko mlijeko,..daju ga krave sa slobodne paše i prema njima se humano postupa! Zato VINDIJA proizvodi imaju više prirodnih konzervansa.

DU
Deleted user
10:49 24.02.2012.

Vindija proizvodi homogenizirano mlijeko, kao i svi ostali. Kada educira stanovništvo da je to loše, makar je nehomogenizirano (samo pasterizirano) neukom oku neugodnije, zbog mogućih nakupina masnoće, napravit će iskreni iskorak. Do tada i dalje ću kupovati mlijeko direktno od proizvođača-seljaka (ne od farmera sa stotinama grla u mračnim betonskim štalama). Svi koji truju naš narod za mene su isti, bili vlasnici Francuzi ili Hrvati. O homogeniziranom mlijeku može se naći dosta na internetu, pa koga zanima, neka gugla.

Avatar Bjeda
Bjeda
07:59 24.02.2012.

Hvala na probranim savjetima ali sve manje sam u mogucnosti da spremam hranu da se ne pokvari....Ili vec kupim pokvareno ili se ne stigne pokvariti....Hvala