Uživate u šalici mirisnog čaja od naranče... Prije toga pojeli ste fini puding od čokolade, a razmišljate i o keksićima s aromom gorkog badema.... Danas proizvođači hrane pomoću aditiva mogu dizajnirati izgled, boju, okus i miris nekog proizvoda bez obzira od koje je i kakve sirovine proizveden. Tako u vašem čaju ne mora biti naranče, u pudingu čokolade ili gorkog badema u keksu. Možete kupiti sir, a da u njemu nema ni kapi mlijeka nego mješavina biljnih masnoća i škroba. Izgled i okus sira dobiveni su pojačivačima okusa, konzervansa, aroma i bojila. Ta zamjena za topljeni sir reklamira se kao sir za pizzu. Sir nije jedina patvorena namirnica, a da biste znali što stvarno jedete ili pijete, trebate pažljivo čitati deklaracije koje se s detaljnim popisom svih sastojaka, moraju nalaziti na svakom proizvodu....
Sve su aditivi
U prehrambenoj industriji prerada i proizvodnja namirnica, odnosno očuvanje stabilnosti proizvoda tijekom skladištenja gotovo je nezamislivo bez upotreba aditiva. Pod aditivima se podrazumijevaju različite tvari poznatog kemijskog sastava, koje se hrani dodaju tijekom proizvodnje, prerade, pripreme, pakiranja, skladištenja i transporta. Pod aditive spadaju konzervansi, antioksidanti, regulatori kiselosti, zaslađivači, pojačivači okusa, mirisa, boje, emulgatori, stabilizatori – objašnjava nam prof. s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. Naglašava da su vrste i dopuštene količine aditiva koje se mogu koristiti u proizvodnji hrane definirane Pravilnikom o prehrambenim aditivima koji je usklađen s pravilnicima Europske unije i temeljnim načelima Svjetske zdravstvene organizacije.
Sve više zabranjenih
Ipak, o pojedinim dopuštenim aditivima mišljenja stručnjaka, odnosno znanstvenika su podijeljena. Neki izazivaju alergije, preosjetljivost na određene vrste hrane, a za pojedine se sumnja da su kancerogeni. Mnogi od njih ostaju u upotrebi, ali ipak, posljednjih godina sve je duža lista zabranjenih. A potrošači bi primjerice kupujući neka osvježavajuća pića trebali znati da plaćaju vodu i razne aditive, da u voćnom sladoledu uglavnom ima premalo voća, da.... Pri čitanju etikete morate znati da su sastojci određenog proizvoda navedeni po udjelu u njemu.
Sitna slova otkrivaju – topljeni sir za pizzu bez sira
FOTO Čudo u Los Angelesu: Sve okolo je spaljena zemlja, ali ova kuća stoji netaknuta
"Čini se kao da je atomska bomba pala na ova područja. Ne očekujem dobre vijesti", rekao je lokalni šerif na konferenciji za medije
Skandal na pomolu: Hrvatska bi trebala igrati na terenu koji nosi ime po ratnom zločincu
Hrvatska je zbog njega u prosincu blokirala pristupne pregovore Crne Gore s Europskom unijom, a hrvatski vaterpolisti ondje ne igraju od 2021. godine, kada je bazen promijenio ime
Čeka se nova velika objava s Maksimira, Dinamo u noći zaključio posao s Talijanima
Dugo su na Maksimiru pregovarali s njegovim Cagliarijem. Otkup ugovora, nova posudba, bilo je tu sinje more kombinacija, a na kraju se iznašla ona dobitna
Planirate skijanje? Ovo su najbolja europska skijališta za svaki budžet
Dječja perspektiva mirovine: „Umirovljenik si kad tražiš naočale po kući, a na glavi su ti“
nađite na youtubeu poučan dokumentarni film : Upozorenje-hrana