Za sve koji paze na liniju i onda kada je trpeza bogata slatkišima svake vrste donosimo nekoliko iskušanih slatkih recepata u kojima nema ni traga šećeru i brašnu. Odlična zamjena bijelom brašnu je ono kokosova ploda, a umjesto bijelog šećera može se koristiti i agavin sirup ili stevija. Brašno može zamijeniti i smjesa napravljena od mljevenih badema.
Ako se kuha s čokoladom, pazite da to bude ona s najvećim udjelom kakaa (iznad 70 posto), a pri izboru namirnica potrudite se birati organsko.
MUFFINI OD BOROVNICA
Sastojci za 12 muffina
3/4 šalice zrelih banana (1 i pol banana)
2 čajne žličice ekstrakta vanilije
4 jaja
pola šalice kokosova brašna
1 čajna žličica cimeta
1/4 čajne žličice sode bikarbone
1/4 šalice kokosova ulja
1/2 čajne žličice soli
1/2 šalice borovnica, svježih ili zamrznutih
Postupak
Pećnicu najprije zagrijati na 180 stupnjeva i pripremiti papiriće za muffine.
U zdjelu srednje veličine ubaciti banane, ekstrakt vanilije i jaja pa mikserom izmiješati.
Dodati suhe sastojke smjesi od banana (brašno od kokosa, cimet, soda bikarbona i malo soli). Miksati dok ne postane kompaktno. Zatim dodati rastopljeno ulje od kokosa pa miješati mikserom dok smjesa ne postane kompaktna.
Nježno umiješajte borovnice i uspite smjesu u kalup. Po želji po vrhu pospite cimetom. Pecite 30 do 35 minuta.
SOČNE ČOKO KOCKE
Sastojci:
40 grama tamne čokolade s udjelom od najmanje 70 posto kakaa
2 dcl slatkog vrhnja
50 grama maslaca
Postupak:
Vrhnje najprije treba zagrijati pa zatim dodati komadiće čokolade. Otopiti čokoladu, a zatim dodati maslac.
Miješati dok ne zakuha.
Vatru smanjite, a smjesu stavite neka lagano kuha bez poklopca oko pola sata. Promiješajte i pazite da ne zagori.
Maknite s vatre i kad se smjesa malo zgusne, ulijte je u plitku posudu koju ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Preko noći hladite u hladnjaku, a zatim narežite na kockice.
Po želji pospite kokosom.
ČOKOLADNA TORTA OD ROGAČA
Sastojci
200 grama tamne čokolade sa 60-80% kakaa
130 g maslaca
10 jaja
100 grama fino mljevenog rogača
50-60 grama agavina sirupa
1 žličica praška za pecivo
1 vrećica bourbon vanilije
malo soli
1 naranča organska - njezin sok i naribana korica (može i klementina, mandarina..)
pekmez od borovnice s velikom postotkom voća (mogu se dodati i zaleđene borovnice i maline ili bilo koji drugi pekmez po ukusu)
Za glazuru
50 g maslaca 120 grama tamne čokolade
Postupak:
Maslac i čokolada otope se na pari i ostave da se ohlade na sobnoj temperaturi. U međuvremenu odvojimo žutanjke od bjelanjaka. Izmiksamo snijeg od bjelanjaka u koji smo prethodno stavili prstohvat soli te stavimo u hladnjak.
Kad su se maslac i čokolada ohladili (relativno brzo), dodamo smjesu od žutanjaka, agavina sirupa i vanilije (prethodno smo to izmiksali) te sok i koricu od naranče.
Polagano miksamo i dodajemo rogač i prašak za pecivo. Na kraju pažljivo dodamo snijeg od bjelanjaka dok ne dobijemo homogenu smjesu.
Smjesa se zatim stavi u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 C i peče se 40 min.
Kad se "biskvit" ohladi, prerežemo ga po pola i bogato premažemo pekmezom. Preklopi se i polije glazurom.
Torta je bogata i "jaka" te se reže na tanje šnite, a po želji se uz nju služi i šlag.
ČOKOLADNI PUDING UZ ŠLAG OD KOKOSA
Sastojci za 3 do 4 porcije
1 zreli avokado
2 zrele banane
4 datulje, bez koštica
1/2 šalice kakaa
1 1/2 čajne žličice kokosova mlijeka
1 čajna žličica javorova sirupa
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
prstohvat soli
Postupak:
Stavite sve sastojke u zdjelu i dobro ih izradite dok se smjesa ne poveže.
Puding rasporedite u zdjelice i ostavite u hladnjaku 15 do 20 minuta prije serviranja. Prije posluživanja ukrasite šlagom od kokosa i svježim voćem po želji.
Upute za izradu šlaga:
Trebat će vam 1 limenka kokosova mlijeka, punomasnog, 1 žličica javorova sirupa i žličica ekstrakta vanilije.
Mlijeko od kokosa neka se ohladi preko noći u hladnjaku. Na mlijeku će se stvoriti debeli sloj kokosova vrhnja koji trebate pokupiti i staviti u zdjelu.
Miksajte dok ne postane kremasto i po želji dodajte javorov sirup i vaniliju.