EKSKLUZIVNo U MALOM LOŠINJU

Slavna trojka s Goriških Brda oduševila Alhambru

Foto: Željko Suhadolnik
Goriška brda vina
Foto: Željko Suhadolnik
Goriška brda vina
Foto: Željko Suhadolnik
Goriška brda vina
Foto: Željko Suhadolnik
Goriška brda vina
Foto: Željko Suhadolnik
Goriška brda vina
Foto: Željko Suhadolnik
Goriška brda vina
01.06.2016.
u 15:21
Aleks i Marjan Simčič i Movia svojim su raritetnim vinima pokazali zašto su stekli svjetski ugled
Pogledaj originalni članak

Elitni malološinjski boutique hotel Alhambra u uvali Čikat već je treći put ove godine udomaćio poznate vinare na svojevrsnoj radionici i degustaciji.

Pod imenom Velika vina s Goriških Brda biranoj novinarskoj ekipi predstavili su se Marjan Simčič i susjed mu Aleks Simčič iz vinarije Edi Simčič, te legendarni Movia, Kristančič, također susjed. Bila je to večer ne samo za kušanje, nego i za ozbiljne razgovore o tome kako nastaju najvrsnija, posebna vina.

Foto: Željko Suhadolnik

A Movia je, u poznatom stilu, svojom prezentacijom izveo pravi teatarski show. K tome, ponuđena su vina kojih više nema na tržištu, koja se mogu nabaviti samo u njihovim podrumima ili se čuvaju u arhivi i koja imaju potencijal za dugo odležavanje.
Slovenska Goriška Brda (s druge je, talijanske strane jednako slavan Collio) odlikuje posebno podneblje, mikroklima i tlo, s jedne su strane Alpe, s druge odmah more, što sve daje pečat i osebujnost vinima.

Maksimalno prirodni uzgoj podrazumijeva se, kao i minimalno dodavanje sumpora. "Priroda daje dobro samo kada ona sama uživa", mogli smo čuti. Kušali smo za to područje tipične sauvignone, ali i rebule iz 2006. i 2007. godine, kao dokaz da to ne mora biti mlado vino za brzu potrošnju. Movia je svoju nazvao Lunar, jer vino njeguje prema mjesečevim mijenama, a Marjan Simčič vinima daje naziv Opoka, prema vrsti tla - laporu.

Foto: Željko Suhadolnik

Movia je privukao pozornost točenjem vina iz posebno oblikovanih posuda, a Opoka merlot potvrdio je da se ta sorta tamo udomaćila kao najbolja crna. Zabljesnulo je Movijino Veliko belo '01 (rebula, sivi pinot i sauvignon), a prije i nakon radionice on je potočio nekoliko vrsti svojih ekskluzivnih pjenušaca Puro, jedan i iz 2001., koje otvara na ekstravagantan način, uronjene u posudu s vodom.

U degustaciji je sudjelovao i Sanjin Šolić, predsjednik Uprave Jadranke d.d., vlasnice tamošnjih elitnih hotela, i sam ljubitelj vina, kako je istaknuo.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.